У рамках першого в Україні професійного «кастингу» смачних та оригінальних страв до кінця року мають визначити кращого шеф-кухаря Поділля. Адже на своєрідні гастрозмагання вже заявились 11 кухарів із Вінниці, Хмельницького і Козятина, які отримають унікальний шанс обмінятись досвідом, секретними рецептами і «букетом» сезонно-локальних продуктів рідного Поділля, бо на спеціальну вечерю в своєму ресторані кожен учасник конкурсу має приготувати і подати по 5 фірмових страв!

– Гастропроект під назвою «13 шефів» три роки тому стартував у туристичній столиці України – Львові – від шеф-кухаря Андрія Валового. І саме він запустив своєрідний девіз «шефів»: від Бога має бути лікар, священик та кухар! — розповіла керівник проекту «13 шефів» у Вінниці Олена Павлова. – Дотепер кращих шефів обирали у Львові, Івано-Франківську та Харкові. В новому, 2018-му, ми «заваримо» його у рідній Вінниці. А ще в Хмельницькому, Тернополі, Дніпропетровську та столичному Києві. У фіналі нашого подільського проекту хочемо провести мінімум 11 гастровечер у 11 кращих ресторанах Вінниці, сусіднього Хмельницького та, можливо, Козятина. Звісно, оцінювати роботу, смаки та страви будуть маестро своєї справи — шефи з інших ресторанів та медіа-експерти.

– То шефів буде 13 чи 11? І яким ти бачиш меню змагань?

– До кінця року фактично залишилось 11 місяців, і тому шефів буде 11. У смачному сеті учасників має бути мінімум із 5 страв — холодна і гаряча закуски, основні страви «Риба» і «М’ясо» + десерт. Окремо вітається фірмовий майстер-клас від шефа. А в суперфіналі всі шеф-кухарі приготують подільську гала-вечерю для суддів та спеціальних гостей у кращому ресторані Вінниці чи Києва. Чому є варіант Києва? Бо в столиці нині багато так званих «вінницьких»!

– Скільки вже маєте учасників?

– У Вінниці заявили про наміри змагатись 8 учасників, із Хмельницького – двоє, і на проект хоче потрапити ресторан із шефом із Козятина. Тобто вже є 11 кандидатів… 1-го лютого будемо знати повний список учасників… Бо в кінці лютого плануємо першу вечерю від одного з шефів.

– Спецвечері проекту – дороге задоволення?

– Ні, це не елітні змагання для обраних, а, перш за все, спілкування, обмін досвідом і професійна «тусовка». Тому вечеря від учасника «11 шефів» буде коштувати не більше 10 євро… Ми збираємось не для «обжираловки», а дегустації традиційних подільських чи нових страв світового меню… Ми оцінюємо роботу шефів на смак, а не рекордність порцій. І якщо відверто, то великі порції – це ознака бідної країни! А ще в тарілках і келихах має бути любов до своєї роботи, до свого ресторану і кожної страви. Недарма «мамин борщ» чи «бабусині вареники» для кожного із нас, що народився і вийшов у світ із подільського села, — найсмачніші! Бо вони сповна приправлені любов’ю. Коли кожен із 11-ти шеф-кухарів буде приправляти свою страву любов’ю, то переможе магія смаку! І я обіцяю, що в кожному ресторані, який покаже клас свого кухаря саме в стравах і напоях Поділля, буде спеціальна наліпка-замануха для туристів. Бо гості шукають у Вінниці, Хмельницькому та кожному містечку Поділля не суші чи роли, а саме місцевий смак із місцевих продуктів за традиційними рецептами.