– Понад 20,6 тис. вінничан прозвітували про свої доходи. З них майже 14,2 тис. громадян зобов’язані були подати декларацію, а більше 6,4 тис. скористались правом на податкову знижку у минулому році, – повідомив Ігор Зоря, начальник управління оподаткування ГУ ДПС у Вінницькій області, на прес-конференції 16 лютого. – Загальна сума задекларованих доходів склала 1 млрд 447,5 млн грн. Це на 1 млрд 44,3 млн грн.  (на 43,5%) більше, ніж минулого року.

Отже, до сплати громадянам нараховано майже 50 млн грн. податку на доходи фізосіб та 7,9 млн грн. військового збору. 19 млн грн. підлягають поверненню за результатами декларування

Невпинно зростає кількість вінницьких мільйонерів, у 2022-му доходи більше 1 млн грн. задекларували 242 вінничанина (проти 174 у 2021-му). Найбільше прибутків дає реалізація сільськогосподарської продукції, продаж рухомого і нерухомого майна, інвестиційні доходи,  акції тощо.


Цікавим нюансом податкової кампанії є те, що для громадян, які мають право на податкову знижку, термін подання декларацій продовжено до 31 грудня 2023 року.

А ще зверніть увагу на наступну пільгу — для тих громадян, які купили активи (майно та ін.), за які необхідно було сплатити податки до 1.09.2022, термін сплати продовжений до 1.03.2023-го! Але цією пільгою не можуть скористатись депутати всіх рівнів і держслужбовці.

- Хоча за законом на час воєнного стану наші перевірки призупинені, але податківці збирають та аналізують інформаційні дані, які будуть використані після припинення війни, - наголосив Ігор Зоря.

Новинкою цього року стало мінімальне податкове зобов’язання. Це мінімальне грошове забезпечення, з якого потрібно сплачувати податок. Відповідно, більше громадян підлягатимуть декларуванню доходів, але статистика свідчить, що їх не буде занадто багато. Більш докладно про мінімальне податкове зобов’язання можна дізнатись на сайті ГУ ДПС у Вінницькій області і в Центрах платників податків (для жителів Вінницької громади це Центр на вул. Костянтина Василенка).

Ірина ЗОНОВА