Громадянському суспільству України ще належить з’ясувати, яким чином майже всі вітчизняні стратегічні підприємства та ресурси опинилися у власності російських олігархів. Бо це також має безпосереднє відношення до розпочатої росією війни. Адже логіка рашистів проста. Мовляв, ми скупили всю Україну. Залишилось лише змінити владу на проросійську, щоб ніхто не заважав качати ресурси зі своєї колонії.

Через рік після початку повномасштабного вторгнення рашистів нарешті розпочалася системна ревізія українських активів. І, як неважко було здогадатися, у народу почали відкриватися очі на справжніх власників підприємств, які мали би наповнювати український бюджет та збагачувати українців. Однак, досі ці активи збагачують російських олігархів. Зокрема, із найближчого оточення воєнного злочинця Путіна. По-суті, в такий спосіб гроші з України йдуть на підтримку окупаційної війни, яку веде рашистський кремлівський режим.

У селі Жежелів Глуховецької громаді Хмільницького (колишнього Козятинського – ред.) району націоналізували місцевий кар’єр, який належав російському олігарху Олегу Дерипасці. Об’єкт передали у державну власність. Про це повідомляють в Управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області.

Олег Дерипаска

Україна націоналізувала заводи підсанкційного російського олігарха на 10 мільярдів гривень. Відповідне рішення прийняв Вищий антикорупційний суд. Серед об’єктів: Миколаївський глиноземний завод, а також надровидобувні компанії Хустський кар’єр, Глухівський кар’єр кварцитів та Жежелівський кар’єр на Вінниччині.

Встановлено, що Олег Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва РФ, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. Таким чином російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів.

Приватне акціонерне товариство “Жежелівський кар’єр” займається видобутком і переробкою граніту. У 2019 році обсяг виручки складав понад 50 мільйонів євро за рік. Розмір статутного капіталу – 13 млн. грн.


Скільки ще таких кар'єрів, заводів, угідь на Вінниччині продовжують працювати на росію? І чому так важко іде націоналізація цих ресурсів? Зрештою, чи не виявиться цей процес черговим перерозподілом фінансових потоків на користь українських олігархів? Адже вони також не стояли осторонь "глобальної прихватизації", яка знесилила українську економіку та державу, а відтак і армію, перед початком рашистської агресії.

Згідно конституції України надра належать народу. Час повертати українцям їхню законну власність. Нарешті має бути проведена дуже детальна ревізія всіх наших ресурсів. Це буде велика і дуже прискіплива робота. Але її треба зробити, щоб мільярдні грошові потоки, які дає українська земля, працювали на народ та державу.

Адже, ми маємо дуже багату країну. І можемо жити не бідніше, ніж поляки, французи, німці та англійці. Тому просто зобов'язані не лише перемогти рашистів, а й реформувати наше суспільство, і зробити його дійсно справедливим до кожного громадянина. Без корупції та чиновницького свавілля. Так вважають українські воїни, які зараз дуже дорогою ціною захищають нашу Батьківщину. Так вважають всі нормальні люди в Україні. І так має бути, якщо ми дійсно прагнемо в ЄС та НАТО.

Сергій Бойчук