Воєнний злочинець Путін розповів, що все більше росіян прагнуть всиновити українських дітей. В російських родинах вивезеним з України дітям диктатор обіцяє чудові умови проживання. Але, насправді, таким чином диктатор намагається виправдати депортацію маленьких українських громадян. І це ще раз засвідчило, що у примусовій депортації українських дітей бере участь найвище військово-політичне керівництво Російської Федерації. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

– РФ створила систему примусової депортації українських дітей, і у цьому бере участь найвище військово-політичне керівництво Росії, – сказав Лубінець.

Омбудсмен розповів, що окупанти депортують дітей з території України та поміщають у так звані табори, де перевіряють їх на лояльність.


За його словами, з нелояльними дітьми, проводять так звані окремі співбесіди та чинять психологічний тиск.

– Намагаються розповісти, що вони не українці, що вони росіяни, що їхня рідна мова російська, що вони на своїй історичній батьківщині. Їх намагаються записати до Юнармії, щоб швидше перевиховати, – зазначив омбудсмен.

Як ми уже повідомляли, дослідники з Єльського університету (США)  ідентифікували щонайменше 43 табори та інші об’єкти в окупованому Криму та Росії, де утримували українських дітей у рамках “широкомасштабної систематичної мережі”, якою керує РФ після повномасштабного вторгнення в Україну.

Серед дітей, яких утримували в цих місцях, були ті, які мають батьків або офіційних опікунів, а також неповнолітні, яких Росія вважала сиротами, та інші діти, які перебували під опікою українських державних установ до початку вторгнення у 2022 році. Насправді кількість депортованих до Росії українських дітей може бути значно більшою.

Василь Головко