Віталій Власюк, як і інший кандидат – прокурор Вікул, з Вінниччини. І їх віднесли до 5-ки кандидатів до яких найбільше запитань.

Батько Віталія Власюка екс-керівник МСЕК. Брат – помічник Єрмака
Чи не найбільше запитань на етичні теми до Віталія Власюка. «Наприклад, цікаво, чи не вбачає кандидат порушень вимог щодо несумісності роботи на посаді заступника голови Київської обласної військової адміністрації із веденням підприємницької діяльності в ТОВ, які надають послуги у сфері права – “ЄПраво”, “Магнум Партнерс”? І загалом незрозуміло, чи бере участь Власюк участь у роботі цих підприємств, якщо так, то як саме?

Також із 2017 по 2020 роки кандидат обіймав посаду заступника голови Громадської ради АРМА. Саме в цей період головою Агентства був Антон Янчук, якому нещодавно повідомили про підозру у зловживанні владою та розтраті понад 426 млн грн. Крім цього Власюк є головою громадської організації “Асоціація з відстеження та повернення активів”. Серед засновників цієї організації є і Володимир Павленко – ексзаступник колишнього голови АРМА Віталія Сигидина. Сам Власюк у своїх соцмережах неодноразово критикував діяльність АРМА.

Непорозуміння у Власюка були і з НАЗК. Коли кандидат працював адвокатом, він представляв компанію “Алтаюр”, яка надавала сервери для розміщення інформації з реєстру електронних декларацій. Вартість оренди тоді була вищою за вартість самого орендованого обладнання, тому нині НАБУ розслідує можливу змову екскерівництва НАЗК та компанії “Алтаюр”.

Навіть більше – під час кризи конституційного правосуддя 2020 року Віталій Власюк публічно закликав стерти всю інформацію з арештованих серверів “Алтаюру”, що знищило б мільйони декларацій чиновників. Тож виникає запитання, як тепер кандидат ставиться до електронного декларування, і яка його позиція щодо епізоду з “Алтаюром”. Та й загалом незрозуміло, як саме він, як імовірний очільник НАБУ, планує налагоджувати співпрацю з антикорупційними інституціями, роботу яких раніше він неодноразово так нещадно критикував.

Крім того, Віталій Власюк має потенційний конфлікт інтересів. Його брат-близнюк Владислав наразі є радником голови Офісу Президента. Тож незрозуміло, як Власюк буде приймати рішення, спрямовані на притягнення до відповідальності топкорупціонерів з оточення ОП, якщо виникнуть подібні розслідування. І як Віталій Власюк діятиме, якщо виникне подібний конфлікт між виконанням своїх обов’язків та роботою брата». – цитата

Transparency International Ukraine.
Є запитання до готівкових заощаджень заступника голови Київської області Віталія Власюка. Він вказав у декларації за 2021 рік майже $155 тисяч та €57 тисяч готівкою. Тож кандидату варто пояснити комісії, як йому вдалося зібрати таку суму.

Крім кандидата Власюка ця міжнародна організація проаналізувала усю наявну інформацію про претендентів на посаду директора НАБУ.
І у п’ятірку тих, до кого найбільше запитань, потрапив і діючий прокурор із Вінниччини Олександр Вікул.

Не менше запитань про готівку та майно до Олександра Вікула (начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури).

У декларації за 2021 рік кандидат зазначив, що на рахунках у валюті має майже €48 тисяч, при цьому в анкеті Вікул написав, що походження цих коштів не має зв’язку з його роботою у прокуратурі. Але і будь-якого іншого джерела походження коштів, крім заробітної плати, у декларації не вказано.

Також виникають сумніви щодо достовірності суми купівлі Mercedes Benz E-200 2007 року випуску – за декларацією станом на серпень 2015 року вона складала 149 тис. грн (десь $6,7 тис. за тодішнім курсом), але навіть у 2023 році такий автомобіль коштує близько $8,5-10 тис.

Є запитання і щодо нерухомості Вікула: у відомостях з реєстру прав власності на нерухоме майно вартість його квартири зазначена у 39018 грн, але в декларації кандидата за 2021 рік ця ж квартира оцінена у 100 000 грн. Виникає запитання: що спричинило різницю вартості квартири в документах?

Як відомо, комісія відібрала 21 кандидатуру на подальше проходження конкурсу на директора НАБУ.

Андрій Власенко