Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що якби самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко віддав наказ про вступ Білорусі у відкриту війну проти України, це означало б його “остаточний кінець”.

Про це Дуда заявив у інтерв’ю каналу “1+1”

“Немає сумнівів, що Лукашенко намагається уникнути того, щоб Путін змусив білоруську армію увійти в Україну, вступити у відкритий бій проти України. Тому що, по-перше, це означало б смерть для багатьох білорусів, які не мають бойового досвіду і раптово, погано озброєні, зіткнулися б з українцями, які воюють вже багато років і які дуже рішуче налаштовані захищати свою батьківщину.

По-друге, білоруси не є войовничою нацією. Білоруси не хочуть воювати, тому їх потрібно було б примусити піти проти своїх українських сусідів.

Лукашенко дуже добре знає, що це означатиме його остаточний кінець. Тому що нація практично, на мою думку, тоді піде проти нього в повному складі. Ситуація може виявитися абсолютно некерованою для нього”.

Деталі: Водночас Дуда заявив, що Польща фактично не визнає режим Білорусі в політичному сенсі.

“Ми вважаємо, що вибори були сфальшовані, що результат абсолютно не відображає того, хто там сьогодні при владі. Ми вважаємо, що це узурпована влада, тому ми її не визнаємо”, – сказав польський президент.

У ГУР вважають, що білоруські військові будуть змушені підкоритися наказам Лукашенка і можуть бути залучені до вторгнення в Україну.