Не дивлячись на повномасштабну війну, українці стали більше грошей зберігати у банках. Про це розповіла заступник Голови Правління IBOX BANK Анна Артеменко.

Загальна сума вкладів фізичних осіб у банках – учасниках Фонду гарантування вкладів станом на початок року перевищила 1 трлн грн. Лише за 2022 рік загальний обсяг внесків зріс на понад 375 млрд грн, або на 55,6%.

Фінансистка пояснює це тим, що українці зрозуміли, що зберігати гроші у готівці небезпечно, адже через війну зросли ризики втратити заощадження.

“Через війну зросла міграція населення – українці постійно переміщуються і всі розуміють, що безпечніше не мати із собою готівки, а тим паче – не тримати її під матрацом. ​Кожен третій українець став мігрантом за рік війни, й українці нарешті почали розуміти, що гроші мають бути не лише у безпеці, а й мають працювати. Сьогодні населення віддає перевагу короткостроковим депозитам. Але ми передбачаємо, що довіра до сектору зростатиме й кількість вкладів зростатиме і надалі. Українці упевнились, що фінансовий фронт стоїть міцно і банки сьогодні є тилом держави”, – зазначила банкірша.

За її словами, якщо банки пропонуватимуть населенню й бізнесу більш привабливі відсотки для розміщення депозитів, це сприятиме ще більшій кількості вкладів серед населення.

Аби тільки не трапився черговий банкопад, які в Україні вже стали регулярними через безкарність банкірів-шахраїв.

Василь Головко