Особливо, після спітчу про окупований “кримський бутерброд”, який не можна повертати туди-сюди. І він має “залишатися частиною росії”.

Але час та обставини змінюють людей. Час зараз такий, що Господи, відведи. Та й обставини, в яких через свої імперські амбіції опинилася Росія, змінюють адекватних людей. Бо переконливих аргументів від цивілізованого світу Росії надано вже стільки, що лише божевільний політик не змінює своєї позиції. Черговий аргумент – це потужна військова допомога ЗСУ, яка визначить фінал війни. А, судячи з того як змінилась позиція опального російського політика, на мокшанських болотах вже готуються до поразки. У всякому разі, до зміни режиму.

Лише божевільні кремлівські вожді-раритети продовжують заганяти росію під ніж, знову лякаючи світ ядерною зброєю. Якщо вірити експертам з міжнародних відносин, Росія зараз, паралельно з посиленням агресії, шукає спосіб сісти з Україною за стіл переговорів. Але на своїх умовах. Тобто, нам пропонується забути про Крим, Донбас, Луганщину і окуповані за цей рік інші українські території.


Це така собі 38 паралель, словами зрадника Віктора Медведчука: "Дві України". Та інша імперська брехня, що дозволить знизити ескалацію і допоможе рашистам накопичити ресурси для подальшої окупації українських земель. Ця пропозиція не сприйнятна для українського народу, який захищає свою суверенну Батьківщину дуже дорого ціною.  І саме в цей момент відомий російський опозиціонер Олексій Навальний, якого Путін посадив у колонію, оприлюднив такий політичний маніфест "15 пунктів громадянина росії, який бажає блага своїй країні". Звісно, ці пункти не могли обійти Україну.

Отже, за словами російського політика, на які посилається видання "Медуза", він бачить Україну в її міжнародно-визнаних 1991 року кордонах. Навальний підкреслив, що ці кордони були визнані в тому числі і самою Росією.

"Ці кордони Росія має визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати. Майже всі кордони у світі випадкові і викликають чиєсь незадоволення. Але воювати за їхню зміну в XXI столітті не можна. Інакше світ порине в хаос", — цитує видання слова політика.

Можна розуміти, що така позиція Навального означає здачу Росією Криму, окупованого ще 2014 року, що є вкрай невигідним для ув"язненого політика. Адже раніше сам він як міг ухилявся від цього питання. Взяти хоча б дуже резонансну його заяву про те, що "Крим не бутерброд, щоб його туди-сюди повертати". Мовляв, "Крим залишиться частиною росії і більше ніколи в найближчому майбутньому не стане частиною України".

Тепер політик заявляє одним з пунктів свого маніфесту, що Україні треба дати спокій і можливість розвиватися так, як бажає її народ.

"Припинити агресію, завершити війну та вивести всі російські війська з території України", — закликає Навальний.

На його думку, Путін розв’язав несправедливу агресивну війну проти України під безглуздими приводами. Реальними ж причинами війни, каже політик, є політичні та економічні проблеми всередині Росії, прагнення Путіна утримати владу будь-якою ціною, а також його одержимість своєю "історичною спадщиною".

Навальний наголосив, що зараз Росія зазнає військової поразки, а "брехливі та лицемірні заклики Кремля до переговорів та припинення вогню — не що інше, як реалістична оцінка перспектив військових дій".

В мережі вже коментують "15 пунктів Навального". Націоналпатріоти та путінські бабусі закликають знищити опозиційного політика фізично. Хтось, навіть, побачив у ньому путінського троянського коня, з яким диктатор може домовитись в обмін на свою безпеку та вплив на російську політику. Але є й багато прихильників.

Адже, навіть зазомбовані путінсти вже  розуміють, що "допропагандились" до ручки, і треба щось кардинально міняти на Московії. У першу чергу президента. І краще Навальний, ніж Кадиров, чи Пригожин...

У всякому разі так здалось багатьом під час нудного двогодинного звернення воєнного злочинця Путіна до Федеральних зборів. Бо, крім очевидної брехні та політичного лукавста, нічого нового імператор своїм вірнопідданим не сказав. Лише ще раз підкреслив, що впевнено тягне Росію у прірву.

Анатолій Жучинський