Відколи на Вінниччині значно потепліло, щозими на річку Південний Буг у селі Сумівка прилітають лебеді. Вони селяться на водяному плесі. Холод їм не страшний, складніше – перенести відсутність харчів. Лісівникам та небайдужим вінничанам неодноразово доводилось рятувати птахів. В особливо морозні періоди річка замерзає і лебеді потрапляють у льодяну пастку.

Як діти допомагають птахам, повідомляють у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Вихованці учнівського лісництва “Юні друзі лісу”, яким опікуються лісівники філії “Гайсинське лісове господарство”, традиційно приносять до річки корм птахам. Цього разу пригощали кукурудзою та пшеницею.

«Школярі охоче беруть участь в таких заходах. На подвір’ї Сумівської школи відкрита “Пташина їдальня”. Діти постійно слідкують, щоб корму в годівницях було вдосталь. Створюють також нові місця підгодівлі пернатих. Разом з наставниками щороку майструють хатинки для птахів.

І для цього необхідно проводити практичні заняття зі школярами. Такий досвід вчить їх берегти природу, розуміти життя лісу та водойм і їх мешканців, допомагати братам нашим меншим, коли вони потрапляють в біду. Так діти відчувають причетність до покращення стану навколишнього середовища, так вони стають патріотами», – кажуть лісівники.

Вадим Снігур