Складається враження, що у вищих ешелонах української влади злодій на злодієві сидить, і злодієм поганяє. Напевно і на місцевих рівнях ця болячка за тридцять років вже стала хронічною. І знищує нашу державу паралельно з окупантом.

Адже вкрадені з бюджету гроші – це не куплені своєчасно танки та літаки для ЗСУ. Це жалюгідні пенсії, мінімальні зарплати. Це деградація вертикалі влади та свавілля чиновника, який завжди може відкупитися і за вкрадені гроші пролізти “до корита”.

І знову держава зазнала збитків через зловживання міністра.

Тепер уже колишньому міністру інфраструктури України та його першому заступнику повідомили про підозру у зловживанні владою та службовим становищем, що завдало державі понад $30 млн збитків.

За даними слідства, у 2015 році експосадовці видали наказ, який дозволяв приватним компаніям стягувати половину ставки корабельного збору із суден в морському порту Південний.

– Наказ було видано попри те, що акваторія морського порту Південний є державною власністю та перебуває у користуванні Адміністрації морських портів України (АМПУ) і право на збори належить лише державному підприємству. Натомість АМПУ призначалась усього частина коштів, інша частина стягувалась приватними компаніями, – повідомили у САП.


У результаті державі було завдано понад $30 млн збитків, що підтверджено відповідними висновками експертиз. Очевидно, в перерахунку на сьогоднішній курс долара, це вже значно більше мільйонів у гривнях.

Дії експосадовців кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Місцеперебування колишнього першого заступника міністра не встановлене, тому про підозру йому повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Досудове розслідування у справі триває, встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Як відомо, у 2014-2016 роках Міністерство інфраструктури очолював Андрій Пивоварський. Невідомо лише, де його тепер шукати. Власне, як і сотні інших українських посадовців, котрі обікрали державу і успішно сховалися від правосуддя. У нас все гаразд із правоохоронною системою? Чи вона досі, під час військового стану, залишається недієздатною щодо корупціонерів та злодіїв на високих посадах?

Сергій Бойчук