Вони виступили зі спільною заявою, в якій висловили готовність до подальших дій на підтримку боротьби українського народу проти окупанта.

Це буде підтримка в політичній, економічній, гуманітарній, фінансовій та військовій сферах, запевняють європейські лідери.

ЄС не заспокоїться, поки Україна не переможе і не буде відновлена після війни, наголошують вони в заяві.

Лідери країн блоку акцентували, що Україна є “частиною європейської сім’ї”, і український народ продемонстрував “рішучість у захисті демократії і свободи, стійкість перед труднощами і гідність, коли зіткнувся зі злочинами Росії”.

“Європейський Союз продовжуватиме підтримувати Україну в політичній, економічній, гуманітарній, фінансовій та військовій сферах, в тому числі за допомогою швидких скоординованих закупівель у європейської промисловості. Ми також будемо підтримувати відновлення України, для чого ми будемо прагнути використовувати заморожені і знерухомлені російські активи відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права. Ми і далі будемо посилювати колективний тиск на Росію, щоб вона припинила агресивну війну”, – заявили європейські лідери.


"Ми підтримуємо мирну формулу президента Зеленського. Разом з нашими міжнародними партнерами ми забезпечимо, щоб Україна перемогла, повагу міжнародного права, відновлення миру і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, відновлення України і відновлення справедливості", – наголосили лідери.

Як відомо, у Варшаві зустрілися лідери "Бухарестської десятки" – дев'яти країн НАТО з Центральної та Східної Європи. Вони також виступили зі спільною заявою, в якій акцентували, що продовжуватимуть підтримувати зусилля України зі звільнення своєї території від російських загарбників стільки, скільки буде потрібно.

Президент США Джо Байден, який відвідав цими Варшаву та Київ, у своєму історичному виступі заявив, що США ніколи не втомляться допомагати Україні і Україна "ніколи не стане перемогою для Росії".

Рішучість європейських лідерів на цей раз не обмежиться словами. Важке озброєння від партнерів уже надходить в Україну. Воно дасть можливість зупинити російську агресію і вигнати ворога з території суверенної держави.

Василь Головко