Прихильники цього молодіжного руху є і у Вінниці. Їхні знаки – цифра 4, чорний колір і павук.

У Харкові поліція навіть затримала підлітків, щоб попередити масову бійку. Правоохоронці встановили 245 учасників масового заходу, назвавши його “флешмобом”, який запустила РФ.

У Києві, Харкові, Львові, Житомирі та Івано-Франківську підлітки, які відносять себе до російської субкультури “ПВК Редан”, збирались для масових бійок 27 лютого.

Правоохоронці повідомляють, що близько 14:00 на площі Конституції в Харкові зібралась група молодих людей для вчинення масової бійки, щоб підтримати флешмоб, запущений РФ. Усіх учасників затримано.

Начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов повідомив, що поліція встановила 245 людей, з яких 30 повнолітніх. Серед неповнолітніх 149 хлопців, а дівчат – 66.

За словами начальника ГУНП в Харківській області Володимира Тимошка, зараз правоохоронці запрошують батьків, діти яких взяли участь у флешмобі. З ними зустрічатимуться ювенальні поліцейські і проводитимуть профілактичні бесіди.

Подібні зібрання відбулись у Житомирі, Львові, Франківську.

Нашій редакціі повідомляли, що прихильники цього руху є і на Вінниччині.

Доки батьки воюють чи волонтерять, працюють, діти перебуваючи на дистанційках, знаходять через Інтернетмережі ось такі забави від окупанта

Слідчим управлінням зареєстровано справи за фактами готування до масових заворушень та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 304 КК України. Санкція статті – від 5 до 8 років позбавлення волі. Батьки можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язків щодо виховання дітей, за ст. 184 КУпАП.

“ПВК Редан”, це підліткова субкультура, яка виникла в соцмережах і натхненна аніме-серіалом “Hunter x Hunter”, у якому є бандитське угруповання під назвою “Редан”. Символи підліткової “ПВК” – чорний колір, павуки і цифра 4. У соцмережах є й кілька інших спільнот, які спрямовані проти “Редана”, і через це у підлітків трапляються бійки.

Нова молодіжна субкультура декларує протест проти так званих «офників» (футбольних хуліганів, гопників тощо) та «скінхедів». ПВК розшифровується як «приватна військова компанія», а назва «Редан» – з японського аніме Hunter x Hunter. Звідси учасники перейняли і стилістику – павука та цифру 4. «Редани» називають себе «неформалами», мають довге волосся та темний одяг, проте на зовнішньому наслідуванні звʼязок з японським аніме в учасників руху завершується. Не мають стосунку і до військових, адже абревіатура ПВК використовується ними жартома.

Як рух з росії потрапив в Україну?

Рух зародився у російському «ВКонтактє» восени 2022 року та був тематичною групою по вищезгаданому аніме. Але здобули популярність вони в лютому 2023, коли в російських торгових центрах прокотилася хвиля масових сутичок з футбольними фанами, які принижували молодь за їхній «неформальний» зовнішній вигляд. Поліція затримувала підлітків, проти декого відкрили кримінальні справи.

Днями місцеві закриті телеграм-спільноти підлітків рясніли різноманітним контентом на тему нової субкультури.

Одна зі спільнот поширила інформацію про сутичку місцевих «реданів» та їх опонентів, яка буцімто відбулась в неділю, 26 лютого.

Андрій Власенко

Як стало відомо з власних джерел нашим журналістам, вчора у Вінниці в районі ринку “Урожай” представники місцевих “реданів” хотіли вже про себе заявити.

– Набили тут стрілку хлопцям, які готові були “павукам” дати відсіч. Але вчасно втрутилася поліція. Молодиків затримали.

Детальніше у наступному номері “33 канал”.