Від початку повномасштабного вторгнення російської окупаційної армії в Україну найближчим аеропортом для вінничан став Кишинів. Адже всі українські летовища перестали працювати. Тому багатьом доводилось літати через Варшаву, Будапешт, Ясси чи Кошице. Однак, молдовська столиця – найближчий та найзручніший аерохаб для жителів Вінницької області, до якого вже налагоджено трафік.

Після поширення інформації про спробу рашистів захопити кишинівський аеропорт, і влаштувати в Молдові державний переворот, мережею почали поширюватись різноманітні відомості, які могли здатися достовірними на тлі безпричинною війни. Так, наприклад, резонансною стала інформація про те, що одна із найбільших європейських лоукост-компаній Wizz Air нібито припиняє рейси до Кишинева з 14 березня.

У соціальній мережі Twitter користувачі масово почали тегати угорську компанію та просити пояснень стосовно інформації зі скасуванням рейсів.

Під одним із таких твітів офіційний акаунт Wizz Air у соцмережі спростував повідомлення про зупинку польотів до Молдови.

– Привіт! На жаль, зараз ми не маємо жодної інформації про це, – зазначили у компанії.

Хоча, увечері 27 лютого низка ЗМІ, зокрема іноземних, повідомили, що угорська компанія Wizz Air із 14 березня припиняє свої рейси у Молдову. Причиною такого рішення зазначалася “загроза безпеці”. Після кількох прильотів рашистських ракет на територію Молдови це могло здатись цілком реальним.

ЗМІ наводили навіть цитату з пресрелізу компанії.

– Wizz Air уважно стежить за ситуацією із безпекою у Молдові та постійно перебуває в контакті з різною місцевою та міжнародною владою й агентствами, щоб гарантувати найвищий рівень безпеки та надійність операцій.

Також повідомлялося, що компанія збільшить кількість рейсів із румунського міста Ясси, яке є найближчим до Кишинева аеропортом, звідки виконуються рейси угорської авіакомпанії. А летовище у Кишиневі відновить роботу щойно буде безпечно.

Призупинення польотів з боку авіакомпанії  підтвердили також у держоргані цивільної авіації Молдови.

У повідомленні йдеться, що влада була інформована електронною поштою про рішення, посилаючись на міркування безпеки повітряного простору в регіоні.

Але, виявляється, що приводу для хвилювання бажаючим скористатися послугами кишинівського аеропорту та угорського лоукостера намає. Рейси не призупиняються з 14 березня.

Вадим Снігур