Страшна війна рашистів проти України змушує багато українців виїжджати за кордон. Люди, у яких немає досвіду переїзду, часто беруть з собою непотрібні речі, але забувають вдома щось дуже важливе.

А що радять біженці, які уже мають певний досвід?

Не беріть занадто багато речей – необхідне ви купите вже на місці або візьмете в центрі допомоги біженцям. Але деякі пожитки обов’язково потрібно взяти з дому.

Беріть абсолютно всі документи, які є вдома. Свій шкільний атестат, трудову книжку, медичні карти і карту щеплень для дитини. Неможливо передбачити заздалегідь, які документи вам знадобляться в іншій країні.

Візьміть препарати, які найчастіше приймаєте, з запасом мінімум на пару місяців. У більшості країн світу майже всі ліки продаються за рецептом, який потрібно отримувати в живій черзі до лікаря.

Не забудьте про українські книги, якщо ви їдете з дитиною або просто любите читати. Адже за кордоном їх не купити.

З одягу беріть тільки найулюбленіші і зручні речі. Інші докупите пізніше.

Якщо переїжджаєте з дитиною – візьміть її улюблені іграшки. Зі знайомими речами дитині буде легше пережити стрес від переїзду.

Прихопіть щось на пам’ять про Україну. Це можуть бути ваші сімейні фотографії, сувеніри, малюнки і будь-які дорогі серцю дрібнички. Косметики та засобів гігієни беріть якнайменше. При переїзді в Америку не варто брати  електроприлади – там інші розетки.

Якщо є можливість, перед виїздом пройдіть загальний медогляд у сімейного лікаря, і здайте основні аналізи ще в Україні. Після переїзду вам буде важко швидко влитися в медичну систему іншої країни. Крім того, у багатьох країнах світу медицина дуже дорога, а черга до лікаря може займати 3 місяці.

Якщо є потреба, сходіть до стоматолога і полікуйте зуби ще в Україні. Стоматологія за кордоном значно дорожча.

Вадим Снігур