Вчора на вічі вінничани, учасники мітингу, поставили нове погруддя Шевченка взамін знятого вночі за рішенням міськради. Серед сотень людей було помічено багато громадських діячів та депутатів не лише місцевих рад, але й з інших міст, учасників АТО. Підтримати громаду приїхав нардеп Павло Кишкар, який жив до війни та Майдану в Таїланді і мав там бізнес. Однак приїхав до України у важкий для неї час та пішов із Майдану в АТО, бо український патріот.

Владі потрібно поважати думку громади, і якщо стільки незадоволених і так повелись із символом Майдану – Шевченком, то треба шукати компроміс. А він саме в об’єднанні. Знесення вночі й в оточенні собак Кобзаря – неприпустиме. Тому віче поставило новий пам’ятник Шевченку, бо, наскільки я знаю, депутат міськради Базелюк заявив, що попередній був його власністю, і перевіз його у школу.

Я оголосив новий пам’ятник, поставлений вічем, своєю власністю, як і намет який стоїть поряд… Тепер, згідно з законом, правоохоронці мають забезпечити його захист.

Всі виступаючі наголошували на тому, що Шевченка, загиблих Героїв АТО та Небесної сотні треба об’єднати в одну експозицію та поставити тут одну пам’ятну експозицію борцям за незалежність України. Бо лише так наступить примирення на Вінниччині.

Для багатьох дивним була цілеспрямоване, ще з рішення 1991 року міськради та другого 2004 року, небажання вінницької влади не ставити пам’ятник Шевченку в центрі міста на площі, яка спеціально для нього реконструювалась. Тому поспішно свого часу поставили паркову споруду у дворі краєзнавчого музею. Але в порівнянні з іншими містами і достойними там пам’ятниками Кобзареві цей не витримує жодної критики, говорили виступаючі.

Батько загиблого Героя України Юрія Коваленка Віктор Олексійович приїхав із віддаленого району, щоб виступити на вічі. Він ледве говорив, але його слова були пройняті очевидними істинами:

Більше 10000 українських синів і дочок загинули на війні на Донбасі, захищаючи Україну, з них вже більше 200 – з Вінниччини. То що, наші діти-герої гірші тих двох земляків із Небесної сотні, яким тут хтось дуже просуває цю «Вишню скорботи» саме на місті Шевченка? Як це не бажати бути поряд із Шевченком? То хто тоді ці люди? Не вірю, що патріоти України, бо в душі кожного українського патріота жив, живе і буде жити Кобзар і його вірші. А якщо вони так хочуть – нехай ставлять цю «Вишню», але не на місті Шевченка.

Хто проти Кобзаря виступив так цинічно та заколотив цю гримучу суміш, заявила громадський активіст та головний редактор «Власно» Ольга Маліновська:

– Ми провели журналістське розслідування і виявили, що ініціатор «Вишні скорботи», яку потрібно було поставити саме на місці Шевченка у центрі Вінниці та розсварити патріотів України, причому з категоричною умовою – тільки не з Шевченком є такий собі бізнесмен Павленко, який веде бізнес із Росією. І не просто із Росією, а її обронпромом — підприємства, з якими він пов’язаний, утилізують хімічну зброю. А живе він у Києві – наймає в центрі квартиру 200 м кв., яка належить біглому нардепу Клименку, соратнику Януковича. На яких підставах він став як громадський активіст представляти родичів Героїв Небесної сотні – це вже великі запитання як до влади, так і до нього.

– Ось подивіться, з ким зв’язалась наша влада і в яку оману вони ввели батьків героїв Небесної сотні, які вже почали відмовлятись від цієї «Вишні». Нагадуємо, що пам’ятник , який пересварив усіх – «Вишня скорботи» — має бути зведений до 16 лютого (дивіться паспорт, хто виконує це замовлення)

– Очевидно, що це хитра ловушка ідеологічних диверсантів, що так замасковано працюють проти України, розпалюють протистояння патріотів, сварять їх, — робили висновки виступаючі на вічі. А ось чому на цей гачок потрапила влада Вінниччини, міста та більшість депутатів міськради – тут багато запитань.

Ми з’ясували, що саме Андрія Павленка на Майдані своїм тілом прикрив Герой Небесної сотні зі Жмеринки Леонід Полянський, і тому він тепер опікає його сина від першого шлюбу та поклявся матері поставити пам’ятник її сину та всім героям.

Але днями чомусь поклявся в іншому – спалити активістів вінницького Майдану, зокрема Людмилу Бобровську , яка на тому ж Майдані у Києві оперувала з чоловіком поранених майданівців та рятувала їм життя, далі стала волонтеркою, нині Україну в АТО захищає її син. Саме вони звернулись до СБУ із заявою про ці погрози.

Як накаляються пристрасті і кому вони потрібні серед патріотів – не важко здогадатись!!! Хто зупинить це безумство і чому депутати міськради та голова досі не шукають компромісу!?

Віче оголосило, що збиратиметься щонеділі на Майдані у Вінниці, доки влада не ухвалить узгоджене рішення щодо поєднання всіх героїв, борців за незалежність на цій площі поряд із батьком України Шевченком.

Дивним було те, що це вже відоме на весь світ протистояння не зацікавило вінницьких нардепів О. Домбровського, Г. Заболотного, С. Кудлаєнка, О. Порошенка, І. Спориша, І. Мельничука, М. Юрчишина, А. Шиньковича та багатьох інших, до яких зверталась незадоволена громада та наша редакція. Отож, на вічі, куди прийшли сотні вінничан, громада закликала таки відгукнутись тих, хто представляє у ВР Вінниччину. Крім того, віче постановило ініціювати звернення до депутатів міськради, на основі якого рішення зняли символ Майдану – Шевченка. Якщо не почують – розпочнуть процедуру відкликання депутатів, які допустили цю Ганьбу — знесення Кобзаря вночі, виставивши проти людей «чоловічків в чорному» та вовкодавів.

Інакше будемо вважати, що їм байдужа доля українського народу та їхня думка в цій країні, – заявили учасники віча, на яке зібрались сотні вінничан та попросили ЗМІ донести їхню думку до них.

Ми пробували зв’язатись із згаданими народними депутатами, щоб почути їхню думку, але їхні телефони не відповідали. Тому просимо вважати цю публікацію офіційним зверненням, на яке чекаємо відповіді.

На віче за Шевченка прибув Хорт із Києва зі своїми однодумцями.

Незважаючи на те, що у Києві проходили масштабні акції прихильників Саакашвілі « За імпічмент Президента», на яких були присутні багато вінничан, до Вінниці приїхав Юрій Хорт, який тепер мешкає у Києві і асоціюється у численних ЗМІ з рухом Саакашвілі.

Він виступив у підтримку віча та знесеного Шевченка. Нагадаємо, що він – один із лідерів вінницького Майдану та комендант захопленої облради. Однак потім за розірваний портрет Шевченка потрапив під переслідування і за сфальшованою кримінальною справою був посаджений на 2 роки у СІЗО. Суддя міського суду Курбатова присудила йому більше 5 років ув’язнення. Однак Апеляційний суд відмінив термін та випустив його із СІЗО, пославши справу на дорозслідування.

Губернатор Коровій та мер Вінниці Моргунов прокоментували повернення Шевченка на Майдан:

– Ми маємо працювати по закону! Законне рішення про меморіальний комплекс пам’яті Небесної Сотні «Дерево Свободи» прийнято ВМР, – зазначив голова ОДА Валерій Коровій. – Якщо ми хочемо жити в демократичній державі, то маємо виконувати законні рішення органу місцевого самоврядування! І від себе особисто я підтримував, підтримую і буду підтримувати рішення ВМР з цього приводу.

В свою чергу міський голова Сергій Моргунов так відреагував на повторне встановлення бюсту Шевченка а Майдані у Вінниці:

– Я на останній сесії все сказав!, – зазначив мер Вінниці. – Так як я сказав – так і буде!

Ось ця заява мера 26-го січня у фіналі 26-ї сесії:

– Завдяки певній кількості псевдоактивістів у Вінниці роздмухується міжнаціональна ворожнеча, прояви антисемітизму, ксенофобії і саме головне – підбурювання людей і тиск на родини загиблих Героїв Небесної Сотні. Я це точно знаю, які дзвінки їм надходять, що говорять цим людям і під яким тиском змушують писати різні заяви. Потрібно просто взятися за голову і подумати, що роблять ці люди. У нас чудовий пам’ятник Тарасу Шевченку, який встановили до 200-річчя його Дня народження. Дійшло до того, що почали вже обговорювати питання, який вигляд мають пальчики в дітей цієї скульптурної композиції і на що вони схожі. Ще раз наголошую – з головою треба дружити!», – зазначив тоді Сергій Моргунов. – Всі чудово пам’ятають, що саме на цій площі вінничани стояли на колінах, коли ховали Максима Шимка, і не тільки його, – зазначив Сергій Моргунов. – Я взагалі звернусь офіційно до Служби Безпеки України щодо розслідування цих проявів антисемітизму: журналісти пишуть, що вже пішло десь по російських ЗМІ. Ви кому на руку граєте?! Рішення прийнято. І в демагогію ні я, ні депутати міської ради вдаватися не будуть, а будуть виконувати законне рішення. Думаю, що на цьому дискусію можна завершити і до 20 лютого пам’ятник Героям буде на Майдані Небесної Сотні».

Каріна Маєвська