Відома вінницька волонтерка і мама трьох дітей Надія Дмитрієва разом з чоловіком Андрієм з першого дня повномасштабного вторгнення добровольцями пішли в ЗСУ. У роковини великої війни жінка шокована ставленням до військових і розповіла про беззаконня, яке, на її думку, відбувається у МСЕК – медико-соціальній експерній комісії.

– Накипіло! Військові по­трібні, коли цілі, а коли «трьохсоті», то вже ні? Чоловік 7 місяців був на «нулі». Отримав важке поранення, обгорів, страшні опіки по всьому тілу. Довготривала реабілітація. Що ми тільки не пережили!.. Коли постало питання про оформлення інвалідності, чоловіку надали довідку про поранення, отримане при виконанні бойового завдання під час захисту України. Але у МСЕК сказали: не так оформлена. Тепер, аби вписати одне слово, ми маємо наймати адвоката?! — у відчаї Надія Дмитрієва. — Сьогодні подзвонили чоловікові з МСЕК і сказали забрати документи, відмовилися їх розглядати, бо не така довідка, а то не всі ще…

Хоча зібрали вже цілу купу: про обставини поранення, форму 100 з евакуації, з кожного медзакладу є виписки. Але для Вінницької МСЕК цього «недостатньо для визначення ступеня інвалідності». Хоча на Андрія тільки подивись – і одразу видно, що він обгорілий. Навіщо ми пішли на цю війну? Щоб вони нам зараз ось так мізки виносили? Мені реально соромно за цих людей…

Такі важкі опіки отримав Андрій

Надію підтримують багато вінницьких військових, які зіштовхнулися з такою ж проблемою.

– Довбана система… Немає слів.. Інвалідність та пільги отримують ті, хто реально не має проблем зі здоров’ям… Ми з чоловіком так само вже 3 місяці оформляємо документи. Коли вже це @лядство викоріниться? — обурюється дружина ще одного військовослужбовця Катерина Голюк.

– Прикро те, що це непоодинокий випадок. Хлопці воювали, отримали поранення, а потім ще мають доводити, що там були і дійсно постраждали. Може, нехай на передову хоч раз виїдуть, щоб переконалися, як там?.. Чого тільки варто евакуювати пораненого! Як доправити його до стабілізаційного центру, а потім до госпіталю… Тоді життя вимірюється секундами! Ми повинні цим хлопцям в ноги кланятися! Поважати їхній подвиг!

Серце кров’ю обливається, коли бачу хлопців з ампутацією чи на милицях у чергах до кабінетів… Це так має бути? Чому ми за 9 років війни не спростили для захисників цю процедуру по максимуму? Для чого ця паперова тяганина, приниження воїнів, які втратили своє здоров’я, захищаючи нас?! — плаче мама пораненого захисника, яка зараз із сином проходить реабілітацію у Вінниці.

Нагадаємо, два роки тому під час конкурсного відбору на посаду керівника обласної МСЕК атовці вимагали «реформувати цю корумповану систему».

– Кожен тре­тій клієнт цієї структури — учасник бойових дій. Побратими скаржаться на ганебне ставлення до них, корупцію. Одних просто «ганяють» по пів року: 3-4 місяці розглядають документи, потім відправляють на доліковування, а врешті – відмовляють. Чомусь учасник бойових дій роками ходить на перекомісії, а декому з «обраних» з першого чи другого разу пожиттєву інвалідність дають? — обурювався тоді начальник управління у справах ветеранів війни Вінницької ОДА Андрій Грачов, який зараз в ЗСУ.

За пораненим батьком у лікарні доглядала донечка

Після Революції гідності реформувати Вінницьку обласну МСЕК намагалися вінницькі майданівці. Тоді вперше почалися відкриті та публічні конкурси на головних лікарів. Чи не найважчий бій відбувався саме за керівника МСЕК. Адже тоді, як і зараз, було дуже багато нарікань від людей про корупційну складову у вирішенні питань з інвалідністю. Озвучувалися «такси» від кількох сотень до десяти тисяч доларів — залежно від групи та терміну інвалідності.

– Якщо за 2014 рік обласний центр МСЕК розглядав до 30 тисяч таких справ, то можна приблизно порахувати загальну суму відкатів. Тоді стає зрозумілим, чому так непросто було зламати цю схему. До чого тільки не вдавалися — навіть за ніч вивели центр МСЕК з обласного підпорядкування. Фактично відбулося рейдерське захоплення обласного закладу. І хоч голова обласної ради  тоді підписав розпорядження про моє призначення, але попередній керівник МСЕК робив усе, щоб не допустити мене навіть до кабінету, — пригадує колишній претендент на головного лікаря обласної МСЕК Валентин Фіщук, який у 2015 році пройшов безліч «митарств», щоб очолити цей заклад і викорінити звідти корупцію. Але реалізувати задумане йому так і не вдалося.

Про вимагання коштів, принизливе ставлення до військових повідомляйте й нам на електронну пошту редакції газети «33-й канал»: gazeta@33 kamal.com. Анонімність гарантуємо!

Вислухала
Людмила ПОЛІЩУК

ОБЕРЕЖНО, НИЖЧЕ ФОТО НЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ЗІ СЛАБКОЮ ПСИХІКОЮ

 

 

Такі важкі опіки отримав Андрій