— Нас попередили про те, що 1 березня переводять у Центр матері і дитини. А хто буде проти, може звільнятися. Іншого варіанту, щоб зберегти наш пологовий, влада не запропонувала. Але ми не готові відступати, — кажуть працівники пологового.

— Ми знову зібрались, вже вкотре, щоб сказати владі, що люди проти ваших дій, проти розвалу медицини в місті. Зараз в пологовому є 15 новонароджених. Всі щасливі перебувати в таких умовах. Один з батьків сказав, що у нас – як у приватному закладі, тільки безкоштовно для людей.

Але уже колесо закрутилося. Куди хто піде, побачимо піз­ніше. Як і те, як швидко приберуть все майно. Нас заспокоюють: «Уже не один заклад закрили. Не ви перші, не ви останні». Біль, жаль, туга… Бо керівники спокійні, ухиляються від народу, з ка­бінетів не виходять. А колектив ридає, усі на заспокійливих і пакуємо речі, — каже у відчаї співробітниця пологового Тамара Власенко.

На акцію в неділю зібралися сотні вінничан

Підтримати колектив медиків, які допомогли з’явитися на світ маленьким вінничанам, прийшло чимало жінок, навіть бабусь.

– Моя дружина тут народжувала влітку. Дуже задоволена і ставленням лікарів, і умовами в палаті. А головне, з нас нічого не просили. А в приватній клініці пологи до 40 тис. грн коштують. Мене як чоловіка і батька обурює, що закривають комунальний пологовий, а по колишній вулиці Ворошилова побудували і готують до відкриття новий приватний пологовий. Тобто бізнесменам вигідно навіть у час війни відкривати такі медзаклади. А міській владі не вигідно?..  — обурюється Максим Костишен.


– Я навмисно приїхала з-за кордону, щоб народжувати в Україні, щоб моя дитина мала українське громадянство. Але виявляється, у моїй рідній Вінниці закривають пологовий... Це у той час, коли сюди переїхали тисячі переселенців, які обрали наше гарне місто для свого майбутнього. Як нашій владі не соромно перед цими людьми? Тут дуже гарне місце, але, схоже, на нього уже олі­гархи оком кинули, — шокована вінничанка Оксана.

– Ми відвоювали Центральний ринок, відвоюємо й пологовий на Коцюбинського. Бо ж хто повірить, що тут зроблять хоспіс для важко хворих, як запевняє міськ­рада, якщо тут й вигуляти пацієнтів ніде? То так можна бідолашних одразу в тюрму... А от для ще одного ТРЦ — це місце круте! — підтримали акцію під­приємці ринку.

По завершенні акції учасники одноголосно під­три­мали резолюцію, в якій засудили рішення Він­ницької місь­кої ради від 24.02.23 про передачу майна пологового в оперативне управління Центру матері і дитини. А ще вирішили висловити недовіру 38 депутатам міськради з УСГ, ЄС, СН та позафракційним, які проголосували за реорганізацію другого пологового.

А директорка цього медзакладу Вікторія Яровенко впевнена, що міська рада вчасно врятувала пологовий від банкрутства.

– Функціонування будь-якої лікарні залежить від фінансування. А НСЗУ платить лише за надані послуги. Статистика пологів за останній рік зменшилася. Якщо рік тому було 130 пологів на місяць, то зараз до ста. Через два-три місяці нас чекало б повне банкрутство. Вінницька міська рада вчасно зреагувала на ситуацію, — коментує Вікторія Яровенко.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото та відео Сергія ХІМІЧА