Ми знайшли односельчан підозрюваного у вбивстві Олександра Герцуна із Павлівки, що в Калинівському районі. Вони розповіли, що до цього підозрюваний Олександр Герцун став жертвою шахрайства фірми з Одеси, представника якої застрелив…

Два роки тому він віддав цій фірмі всі накопичені за життя кошти. Бо мав ставити на ноги двох неповнолітніх дітей…

Як один непокараний злочин став результатом цього резонансного вбивства — далі.

Ось що повідомила про це пресслужба поліції:

– 16 лютого до поліції Він­ниччини надійшло повідомлення про те, що на узбіччі дороги лежить тіло чоловіка з кульовим поранням голови. Зловмисника, який вчинив ряд особливо тяжких злочинів в цьому ланцюгові помсти, поліцейські розшукали менш ніж за добу.

16 лютого тіло чоловіка зі слідами насильницької смерті на узбіччі дороги побачили жителі села Весела Калинівської територіальної громади та відразу викликали поліцію. На місці події слідчо-оперативна група та криміналісти виявили на голові потерпілого сліди від вогнепального кульового поранення. У результаті комплексу розшукових заходів працівники Хмільницького районного відділу поліції, за допомогою інших, встановили зловмисника. Ним виявився 35-річний житель Калинівської територіальної громади.

Попередньо поліцейські встановили, що підозрюваний мав намір придбати у 35-річного уродженця м. Одеси мінітрактор іноземного виробництва. Продавець зобов’язався доставити сіль­ськогосподарську техніку на територію Вінницької області. Під час особистої зустрічі підозрюваний заволодів належним потерпілому транспортом та здійснив постріл у голову.

Надалі зловмисник сів за кермо автомобіля потерпілого, на причепі якого було два мінітрактори. На відстані кількох кілометрів від місця злочину підозрюваний розвантажив один трактор, після чого на тому ж транспортному засобі поїхав у іншому напрямку. Аби приховати злочин та «заплутати» сліди, чоловік підпалив автівку. Але під час невідкладного обшуку за місцем проживання зловмисника поліцейські виявили та вилучили кілька одиниць вогнепальної зброї та набої різного калібру. Речові докази вилучено частково. Зброю, з якої зловмисник здійснив постріл, та гроші підозрюваний встиг знищити.

Як повідомили в поліції, причини та обставини події встановлюються. Зловмисник затриманий та поміщений до ізолятора. Йому повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: п. 6 ч. 2 ст. 115 — умисне вбивство з корисливих мотивів, ч. 4 ст. 187 — розбій, ч. 2 ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом. За скоєне йому загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі або довічне ув’язнення. На період досудового розслідування підозрюваний перебуватиме під вартою. Остаточна правова кваліфікація діям зловмисника буде надана після проведення слідчих дій.

Для чого була така незрозуміла, на перший погляд, комбінація із тракторами? Вбивством і спаленням?

Все стає зрозумілим, коли вислухали тих, хто знав ситуацію задовго до цього резонансного злочину.

Підозрюваний у вбивстві Олександр мав дружину та двох маленьких дітей. Працював на залізниці. Звільнився, бо на одному із заводів пообіцяли більшу зарплату. А тут війна...

Загострилось все... І безгрошів’я. Спокою не давала афера, в яку він потрапив два роки тому. Тоді його зухвало «кинули» шахраї саме з тієї фірми, а, можливо, і застрелений ним чоловік. Олександр збирав кошти, щоб купити мінітрактор та розпочати власну справу.

Вийшов на фірму, яка розміщувалась в Одесі. Так, ви не помиляєтесь, ту саму, представника якої знайшли з простреленою головою.

Тоді, скориставшись довірою Олександра, в нього взяли кошти на трактор і банально «кинули».

Як розповідають знайомі, Олександр дуже боляче переніс втрату заощаджень, які збирав все життя. До поліції офіційно не звертався, бо не вірив, що «кидалів» знайдуть... Неофіційно знайомі правоохоронці натякали, що без розписки і фіксування суми неможливо щось довести. А коли по доброті душевній віддав кошти під чесне слово — то самі розумієте.

Але ці втрачені кошти, та ще й, можливо, позичена частина, затягували в боргову яму та безгрошів’я.

Вдома чекали двоє маленьких дітей і дружина. Що він міг тепер їм дати, крім боргів і втрачених коштів?

Злість і лють від безсилля наростали... Відбиток наклала війна. І ось результат — помста досягла свого фіналу.

Олександр задумав план — знову вийти на цю фірму вже під іншим прізвищем. Замовити так, як і тоді, два трактори іноземного виробництва. Мовляв, один собі, інший — товаришеві. Ймовірно замовив два, щоб виманити представника фірми з Одеси самому приїхати на Вінниччину.

Він і приїхав таким обозом — власне авто та два трактори, причеплені до нього.

Менеджер з Одеси мав узяти кошти за ці трактори, віддати їх Олександру та повернутись додому. Але на зазначеному місті зустрічі отримав не кошти, а кулю в лоб.

Далі підозрюваний у вбивстві Олександр Герцун ще спалив машину, забравши кошти і трактори... Одним поїхав, іншого залишив...

Замести сліди не вдалось... Тепер, у разі доведенн вини, він сидітиме 15 років чи навіть довічно. А менеджер фірми, яка «кинула» Олександра, недовго втішався легко нажитим коштами.

Дві трагедії на дві родини. Або наочний приклад того, як менший непокараний злочин і відсутність справедливого покарання привели до найстрашнішого.

Тетяна Квасюк
Каріна Маєвська

Від редакції: готові вислухати інші точки зору.