Про це лідер Китаю сказав під час зустрічі із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у КНР, передає китайське видання CCTV.

Оприлюднивши китайський документ щодо врегулювання розв’язаної Росією війни в Україні, Сі сказав, що його суть полягає в тому, щоб переконати в необхідності миру і сприяти переговорам.

— Ми повинні дотримуватися напрямку політичного вирішення, відмовитися від мислення часів Холодної війни, поважати обґрунтовані побоювання всіх країн щодо безпеки і будувати збалансовану, ефективну і стійку архітектуру європейської безпеки, – сказав Сі.

За його словами, зацікавлені країни повинні сприяти припиненню вогню, щоб зупинити війну.


В Інституті вивчення війни (ISW) відзначають, що оголошення Лукашенка про запланований візит збігається в часі з появою заяв високопосадовців США про те, що Китай серйозно розглядає можливість продажу Росії бойових безпілотників та артилерійських снарядів калібру 122-мм і 152-мм. Не виключено, що Лукашенко прагне допомогти Росії та Китаю в ухиленні від санкцій.

Як відомо, мирний план Китаю щодо припинення війни Росії в Україні міжнародні експерти визнали таким, що вигідний лише РФ.

Василь Головко