Готівковий курс долара у банківських та небанківських обмінниках падає вже майже тиждень. Третього березня “зелений” можна було продати банкам в середньому лише за 38,5 грн, хоча ще тиждень тому курс був на одну гривню вищим.

Востаннє готівкова валюта в Україні коштувала так мало сім місяців тому — на початку серпня минулого року, після чого повернулася до рівня 42-43 грн.

Чому гривня почала зміцнюватися та що очікує на курс цього разу?

На це впливають сезонні фактор, – переконують аналітики.

Наприкінці 2022 року готівковий долар дещо подорожчав, що було пов’язано переважно з сезонними факторами. Зокрема, на валютний ринок активно впливало збільшення державних видатків наприкінці року.

У лютому “ефект кінця року” почав відігравати все менше значення, через що готівковий курс почав поступово падати. В останні дні лютого та на початку березня темпи зміцнення гривні на готівковому ринку особливо прискорилися.

Другий сезонний чинник, який міг вплинути на більш стрімке зміцнення падіння готівкового долара — підготовка аграріїв до сівби.

“Пропозиція валюти в готівковому сегменті валютного ринку наприкінці зими — на початку весни очікувано збільшується з огляду на те, що аграріям необхідно закуповувати посівні матеріали та оновлювати потужності для проведення посівної”, — пояснили ЕП у Національному банку.


Продаючи готівкову валюту, аграрії підвищують її пропозицію на ринку, що впливає зниження готівкового курсу. З активізацією польових робіт цей тренд може лише посилюватися.

Підвищений попит українців на валюту від початку великої війни спровокувало бажання захистити свої заощадження від високої інфляції.

За відсутності інших інструментів, таких як цінні папери (торгівля якими стала неможливою в умовах валютних обмежень) чи нерухомість (попит на яку різко впав в умовах високих воєнних ризиків), іноземна валюта довгий час залишалася чи не єдиним активом у розпорядженні українців.

Однак наразі у доларів та євро почали з’являтися конкуренти — депозити у гривні та облігації уряду. В умовах підвищення дохідностей за гривневими активами попит на готівкову валюту починає послаблюватися.

Проте цей тренд навряд чи можна назвати стійким в умовах широкомасштабної війни.

На економічні настрої українців найближчим часом впливатиме ситуація на полі бою, результати переговорів про продовження "зернового коридору", дія якого закінчується у березні, та переговорів про нову програму МВФ.

Відтак, ситуація на валютному ринку може змінюватися як в кращу, так і гіршу, для стійкості гривні, сторону.