– Під час чергового набору всього до нас надійшло 1230 анкет від бажаючих стати “копами”. Фактично конкурс був десять осіб на місце. Доволі прискіпливий відбір пройшли 58 чоловік, але четверо вже під час навчання зрозуміли, що це “не їхнє”. А ще четверо не склали випускні іспити та заліки, – розповіли у прес-службі патрульної поліції Вінниччини. – З молодих кадрів – двоє колишніх працівників міліції, троє учасників АТО. Є 14 представниць прекрасної статі. Дві дівчини прийшли на службу за прикладом своїх чоловіків — діючих “копів”. Усі новобранці після складання присяги вже заступили на чергування.

– Я дуже вдячна рідним й близьким за підтримку. Так, я не побоялась щось кардинально змінити у житті, – розповіла поліцейська Ірина, яка проміняла мирний фах бухгалтера та спілкування із цифрами на погони. До речі, жінка-правоохоронець виховує двох дітей — сина та донечку, якій лише 11 місяців.

Водночас громадські активісти констатують: до патрульної поліції йдуть вже часто не “за ідею”, а за гарним заробітком.

– Я і колеги з приймальної комісії спілкувався із усіма, хто бажав працювати у патрульній поліції Вінницької області. Люди різні, багато хто не має спеціалізованої освіти, але багато тих, хто справді бажали і бажають працювати полісменами. На жаль, у пріоритеті більшості з них були не патріотизм, а заробітня плата! Не всі чесно розуміли, куди подали документи, бо ж це не селфі-копи і “гарний заробіток”, це важка тривала праця, за яку рідко отримаєш подяку, і критика з кожного боку, – каже представник постійної поліцейської комісії Віталій Павловський. – Були дивні кандидати. Я би цим “інопланетянам” не дозволив й велосипедом на вулиці керувати, не то що в поліції служити зі зброєю, аби собі та комусь не заподіяли шкоди!

Що дійсно вразило — це багато жінок. Але із чоловічим внутрішнім стрижнем. Приємно, що вони вже на службі! От би у хлопців було б таке бажання служити!

Нині у патрульній поліції Вінниччини вже 280 співробітників. На місто Вінницю та міжнародні траси — “гайсинську” та “літинську” ніби й достатньо. Але ще замало на всю область та відповідне збільшення завдань “патрульки”. Тож набір до вінницьких копів триває. Щоправда, скільки ще потрібно нових “штиків” не кажуть — пояснюють, точну кількість співробітників визначить профільний департамент Нацполіції України. Тож просять направляти анкети усім, хто бажає.

Фото Олексія Бойка