Чи знали ви, Друзі, про те, що між Україною та РФ досі формально існує угода про врегулювання питань правонаступництва, яку ще називають «Нульовий варіант»?

Угода передбачає, що РФ, як правонаступниця СССР бере на себе ВСІ його борги, а решта 14 країн – відмовляються від його майна.

Власне, наявність даної угоди і стало однією з «причин» т.зв. «СВО», адже під час промови у якій було оголошено про її початок, Путін, зокрема, посилався на те, що тут декомунізація але «не повна», бо «ми тут много чєво построілі» і так далі. От тільки…

От тільки ВРУ НЕ РАТИФІКУВАЛА цю угоду, а значить - ми не відмовились від майна, а найцікавіша деталь в тому, що ми не тільки не відмовились від майна УССР тут, ми ще і не відмовились від майна СССР закордоном, а там, між іншим, частка України складає 16,37%. Це десятки МІЛЬЯРДІВ доларів, але РФ незаконно присвоїла все собі. Повторюсь - ми не ратифікували угоду, а значить - що наше те наше.

Всупереч твердженням Кремля про те, що «РФ погасила всі борги УССР» - Україна ніколи не бачила жодного підтверджувального документа щодо цього і ВЗАГАЛІ не знає від чого відмовилась, адже РФ так і не надала список майна на 16,37%.

А якщо так брати, то до цих 16,37% входить не тільки рухоме та нерухоме майно, а й частина золотовалютного та алмазного резерву, частина боргів третіх країн перед СССР, а головне - закордонні активи, які в односторонньому порядку присвоїла собі РФ - за вартістю значно перевищують зовнішній борг померлої псевдоімперії. Тільки золотий та алмазний фонди СССР, станом на 1991-й рік, оцінювались у 100 мільярдів доларів, що означає значно вищу вартість станом на 2023-й. І так по будь-якому пункту.

1.03.2023, у Верховній Раді була створена ТСК щодо незаконного відчуження Росією частки закордонного майна України, тож маю надію, що вона доведе наведені мною факти, а Росія не зможе сунутись з контрзвинуваченнями на нашу адресу у жодний міжнародний суд, адже в такому випадку їй доведеться надати інформацію про ВСІ, а не лише Українські активи, які, повторюсь, значно перевищують зовнішній борг СССР, а значить - доведеться пояснювати, на яких правах вона ними одноосібно користується.

Вважаю підняття питання закордонної власності України часів СССР, а головне його обов’язкового відчуження у РФ - частиною політики репарацій, які РФ змушена буде виплатити за розв‘язану нею у 2014-му році війну.

Назар Приходько