Затриманим агентом рф з Очакова виявився Едуард Шевченко – народний герой України і колишній командир 73 центру ССО.

У 2019 році він став довіреною особою миколаївського регіонала Ігоря Дятлова. Останній очолював Миколаївську облраду до 2014, а з 2015 – ватну фракцію у міській раді.

Підозрюваний у зраді є лицарем ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів. Крім того, має орден «За мужність».

За даними слідства, російська воєнна розвідка відпрацювала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади.

За це меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення південного регіону.

Втім, він проявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування і сприяв викриттю ворожих планів.

Після повномасштабного вторгнення з посадовцем-агентом встановила зв’язок російська воєнна розвідка для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Встановлено, що він перебував на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником гру – Колєсніковим Сергієм Олександровичем, 31.07.1971 р.н., уродженцем України.

Саме за його вказівкою посадовець приховано збирав інформацію про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні у захисті прибережних районів.

Для цього намагався використовувати свої зв’язки серед колишніх військових та діючих чиновників.

Також він займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих на користь країни-агресора.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили «таємний» телефон, який він використовував для конспірованого листування з окупантами.

Крім цього, вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

На повідомлення пресслужби СБУ відреагував командир батальйону Донбас Семен Семенченко:

– “У новинах повідомляють, що СБУ заарештовано колишнього командира 73 центру морських спеціальних операцій ВМФ ЗСУ капітана першого рангу Едуарда Шевченка. Його називають агентом ГРУ ГШ РФ с псевдо « Майстер». З 2015 року публічно повідомляю про те, що цей подонок є безпосереднім організатором теракту проти бригадного генерала Ічкерії Іси Мунаєва в 2015 році, організатором засідки на батальйон Донбас під Вуглегірськом у січні 2015 року, організатором терактів проти командування батальйону «Донбас» та мене особисто як командира у 2014 року під Іловайськом, та у лютому 2015 року під Дебальцевим.

Внаслідок діяльності цього покидька загинули: Іса Мунаєв, полковник Литвинський, полковник НГУ «Немо», солдати та сержанти Батальйону Донбас під Вуглегірськом та Дебальцевим. Незважаючи на мої публічні заяви та дані у 2015-2017 роках свідчення  цей мерзотник не лише був нагороджений “За мужність” (І, ІІ и ІІІ ступенів), Орденом Богдана Хмельницького II та ІІІ ступенів., а й узятий під захист тодішнім військовим керівництвом. Зараз заявляють, що це – агент ГРУ ГШ РФ. Але Эдуард  Шевченко діяв не один, у нього було відмінне посадове та медійне прикриття та спільники з якими він працював з 2014 року.

Я публічно звинувачую цю людину у вбивствах українських військовослужбовців і сподіваюся, що хоча б через 8 років, вже після її офіційного викриття істина буде встановлена.

Вважаю це своїм обов’язком перед пам’яттю загиблих”.

Андрій Власенко