Вони всі наші герої. Мужні та нескорені українські воїни-захисники. І ніхто не сумнівається, що кожен із них гідно відправився до небесного війська. Геройськи захищав Україну Тимофій Шадура. Вічна йому пам’ять. Певно, вони дуже схожі, ці два мужніх воїна. І, певно, тому, спочатку повідомлялось, що на відео з розстрілом українського полоненого саме Шадура.

Однак, після розслідування, регіональне управління Сил ТрО “Північ” Збройних Сил України офіційно повідомило, що загиблий зі словами “Слава Україні” боєць – Олександр Мацієвський. До того ж, мама, син та побратими Олександра впізнали чоловіка на відео із жорстоким розстрілом.

Російським окупантам вдалось взяти у полон українського військового. 6 березня у Мережі з’явилися моторошні кадри, на яких видно як військові РФ цинічно розстрілюють українського захисника. Останні його слова вже облетіли увесь світ і змусили багатьох подивитися на злочинний “рускій мір” без рожевих окулярів.

Це відео на власні очі побачили мати розстріляного Олександра та його син Михайло. Те, що на відео справді Мацієвський, підтвердили і його побратими. Про це повідомляє 119 окрема бригада ТрО Чернігівської області.


Востаннє Парасковія Михайлівна чула голос свого сина 29 грудня 2022 року. Тоді він сказав жінці: "Мамо, я ніколи не здамся у полон". Так вона зрозуміла, що її Сашко на фронті. 30 грудня зв'язок з Олександром та ще 4 військовослужбовцями зник. Вони переміщувались між позиціями на околицях Соледару та прийняли зустрічний бій, у ворога була значна перевага.

"Прорватися до місця їхньої позиції підкріплення не змогло через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї. Ми до кінця не знаємо подробиці того бою. Невідомо, хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон, свідків на жаль не лишилося, всі загиблі або зниклі безвісти", - йдеться у повідомленні.

Про смерть свого сина Парасковія дізналася 7 січня від його побратимів. Тіло Олександра повернули 14 лютого 2023 року у рамках обміну. "А потім знов випробування, впізнання рідної дитини у Київському морзі, огляд всіх тих кульових отворів, що обірвали життя воїна", - йдеться у повідомленні.

Шостого березня мати Олександра побачила жахливе відео, на якому видно, як її рідного сина вбивають. У цей момент чоловік був без зброї. "З появою у мережі відео загибелі моє серце знов сколихнулось. Це був мій Сашко, а потім дзвінок від його сина. Він зі сльозами кричав: "Я бачив, як вбили мого батька!" - згадує мати загиблого воїна.

Український герой, військовий Олександр Мацієвський народився 10 травня 1980 року у Молдові. Саме там на Кишинівській взуттєвій фабриці технологом працювала його мати - Парасковія Михайлівна. У Молдові Олександр закінчив школу та електротехнічний коледж. Згодом родина повернулася до Ніжина у Чернігівській області.

Весь час Олександр працював за фахом. Та 24 лютого він пішов захищати Україну від путінської армії, яка за наказом диктатора пішла у повномасштабний наступ на суверенну Україну.

"Відразу він не зміг потрапити до війська. Він допомагав робити укріплення, чатував на блок-посту, готував пляшки з запалювальною сумішшю і наполегливо знов звертався до збірного пункту. 11 березня його було зараховано до Ніжинського батальйону територіальної оборони. Олександр старанно вчився військовій справі, його призначили снайпером", - йдеться у повідомленні.

Батальйон, де служив Олександр, вирушив на схід у грудні 2022 року. Чоловік приховав це від матері, бо переймався за її здоров'я. Він не хотів, щоб жінка хвилювалася.

"Коли він прощався з мамою, то подякував їй за те, що вона його народила. 29 грудня він зателефонував мамі, це була їх остання розмова", - йдеться у повідомленні ТрО.

Мати нескореного українського воїна переконана, що побратими помстяться за вбивство її дорогого сина. Рашистські нелюди мають відповісти за розстріл беззбройного військовополоненого. Мільйони людей у світі, коментуючи це відео в мережі, захоплюються мужністю українського героя. Вони називають російських воєнних злочинців і всю агресивну російську націю сміттям, яке потрібно прибрати із Землі.

Вони всі дуже схожі наші відважні захисники, справжні сини України. Іхні імена ніколи не будуть забуті. Слава Україні! Слава українським захисникам! Героям слава!

Вадим Снігур