Американська академія кіномистецтв другий рік поспіль відмовляє президенту України Володимиру Зеленському в можливості звернутися до американської аудиторії в рамках церемонії “Оскар”.

Як пише видання Variety, Зеленський хотів виступити в недільній телепередачі, але отримав відмову. Хоча в минулому році йому дозволили виступити на врученні премій “Греммі” і “Золотий глобус”, а також на Каннському і Берлінському кінофестивалях.

Минулого року продюсер “Оскара” Вілл Пекер також відмовив Зеленському в його виступі. “Джерела кажуть, що Пакер висловив стурбованість тим, що Голлівуд приділяє увагу Україні тільки тому, що постраждалі від конфлікту — білі”, – пише видання.

Вілл Пекер

Минулого року, коли повномасштабне вторгнення РФ в Україну тільки почалося, на церемонії “Оскар” організатори не дозволили Зеленському звернутися до американців. Через це актор Шонн Пенн закликав бойкотувати церемонію.

У листопаді Пенн вирішив віддати Зеленському свою статуетку “Оскар” як жест підтримки. Статуетку він пообіцяв забрати тільки після того, як закінчиться війна.

Багато голлівудських зірок відкрито виступили на підтримку України. Серед них чимало оскароносців, яких дивує позиція організаторів кінопремії.

А голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав рішення членів Американської академії кіномистецтв “прикладом лицемірства”. Особливо, коли серед номінантів фільм “На Західному фронті без змін”. І в той час, коли Україна переживає найбільшу війну в Європі із часів Другої світової.

Вадим Снігур