Навесні 2023-го російський президент-диктатор Володимир Путін планував підписати капітуляцію України. Зимовий період був важким етапом війни, на який у Кремлі дуже розраховували.

Про це розповів заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

Торік у вересні в Москві розпочали переформатовувати командування так званої “спеціальної військової операції”. Також країна-агресорка робила ставки на удари по українській енергоструктурі, намагаючись створити умови енергетичного геноциду.

“В Кремлі розраховували якраз на 1 березня мати вже зламану Україну і Захід, який втомився підтримувати Україну, а також  повністю припинив не тільки військову, а й економічну підтримку. Тобто на весну Путін розраховував підписувати капітуляцію України”, – наголошує Самусь.

За його словами, з військової точки зору ворог намагався проламати оборону України на Донбасі, щоб охопити три напрямки: з півночі, сходу і півдня, а також вийти на Краматорськ та Слов’янськ. Тим самим у Кремлі планували завершити окупацію Донецької та Луганської областей.

“Тоді вони і проголошували кілька провальних дат і переформатувань, вони залучили десятки тисяч ув’язнених  “вагнерівців”, провели часткову мобілізацію. Ідея була в тому, що цих сил вистачить, аби повністю захопити Донбас і на тлі економічної дестабілізації в нашій країні навесні вийти на капітуляцію України. Путін таким чином хотів вийти з катастрофічної ситуації. По-перше, він подав би це росіянам як перемогу. По-друге, уникнув би покарання як військовий злочинець. По-третє, уникнув би виплат компенсацій Україні”, – пояснив експерт.

Значною мірою цим і зумовлена позиція ЗСУ в районі Бахмута. Його героїчна оборона поламала плани окупантів.

Вадим Снігур