Перше у Вінниці вбивство 2018-го року по вулиці Пирогова вже розкрите, але досі є загадкою і головною інтригою для карного розшуку… Адже між гаражами по вулиці Пирогова, біля будинку 74, тієї ночі стріляв із бойового пістолета відомий у Вінниці бізнесмен, якого «вели» троє із Києва… І хоча вінничанин встиг дістати пістолет та вбити 47-річного нападника, сам отримав важке ножове поранення в живіт та опинився в реанімації.

Нині стало відомо, що кримінальна трійця киян чекала на Віктора Малиновського! Але звідки у бізнесмена бойовий пістолет? Виходить, він мав якісь проблемні фінансові питання, щось знав про «замовлення» та відчував стеження за собою?

– Мені про цю ситуацію вже зателефонували більше 100 друзів та знайомих з усієї України, Росії та цілого світу. По Вінниці дійсно пішла «інфа», що між гаражами мали бити і пакувати Вітю Малиновського. Але це був не я, — розповів бізнесмен і громадський активіст Віктор Малиновський. — Там фігурує мій тезка — Віктор Іванович Малиновський, а я Васильович! Тому мене найперше запитують про стан здоров‘я і де я взяв пістолет!

– Цей чоловік ваш родич чи, може, знаєте його по бізнесу?

– Ні, я його не знаю… Але якщо він вже ходив із бойовим «стволом» у кишені, то щось знав про свої проблеми. Адже просто так по Вінниці з пістолетом не ходять. І тут 100% замішані гроші, великі гроші! Повірте мені, тут фігурує від 10 і до сотень тисяч доларів! Бо трьох мужиків у джипі за сотню баксів на розбірки не присилають із Києва… Думаю, його не збирались вбивати, а лише налякати і, може, побити. Не виключено, що бізнесмена могли «запакувати» в багажник, як це нині модно, і повозити для більшої ясності у вирішенні проблеми. Але він чекав на цю трійцю і був готовий стріляти. Чесно кажучи, такого у Вінниці давно не було…

Нагадаємо, що 26 січня троє чоловіків напали на 57-річного бізнесмена Віктора Малиновського із Вінниці. Підприємець отримав удар ножем у живіт, але встиг дістати бойовий пістолет і смертельно поранив на місці одного із нападників… Після цього вбивства в дворі на Пирогова, 74 поліція прочесала всі кутки і працювала до ранку! За фактом злочину було відкрито кримінальні провадження.

– Ми ще розслідуємо цей резонансний напад із застосуванням зброї, де потерпілий вчинив опір та застрелив одного із нападників. Спричинив смертельне вогнепальне поранення, — прокоментував перше вбивство року керівник Нацполіції Вінниччини генерал Юрій Педос. — Слідчі та оперативні заходи тривають… Ситуація, що призвела до цього конфлікту, нам вже зрозуміла. Троє іногородніх хотіли заволодіти грошима бізнесмена з Вінниці… «Навідник» був із місцевих… Але розголошувати таємницю слідства я не маю права! Пістолет на Пирогова, 74 був справді бойовий, і ми встановлюємо його походження…

З інших джерел стало відомо, що у Вінниці під час нападу на бізнесмена загинув уродженець Росії, а нині житель Київської області. Раніше він вже був неодноразово судимий… Цікаво, що трійця «кілерів» їздила на крутому американському джипі та перед нападом на бізнесмена Малиновського відпочивала у відомому приміському готелі….

Головний лікар міської клінічної лікарні швидкої допомоги Олександр Фомін відмовився коментувати стан пораненого бізнесмена, і сам потерпілий навідріз відмовляється від спілкування із журналістами.

Водночас вінницькі оперативники карного розшуку вже затримали ще одного з трьох нічних нападників, і нині він перебуває під вартою.

Стала відома ще одна сенсація у справі. Виявилось, що бойовий пістолет насправді належав одному із столичних «кілерів», і вінничанину Віктору Малиновському після трьох ножових поранень вдалось вирвати зброю і почати стріляти у відповідь!

– Слідчий суддя Вінницького міського суду 30 січня розглянув клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно 41-річного вінничанина, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення.

У рамках досудового розслідування стало відомо, що неодноразово судимий вінничанин разом зі своїм знайомим киянином заздалегідь спланували деталі злочину – позбавити життя 57-річного чоловіка, — повідомили у прес-службі Вінницького міського суду. — Задля реалізації задуманого спільники залучили ще двох осіб. Група чоловіків із вогнепальною зброєю, ножем і газовим балончиком під’їхала до гаража вінничанина та напала на нього. Потерпілий отримав множинні тілесні ушкодження. Під час сутички 57-річному потерпілому вдалося вирвати вогнепальну зброю у одного з нападників та тричі вистрелити у їхній бік. Один з нападників помер на місці. Двоє інших втекли.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, суд взяв 41-річного підозрюваного під варту на 60 діб.

Анатолій МЕЛЬНИК
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ