Курують обмін військовополоненими заступники начальників розвідок рф та України. Від путіна – Володимир Алєксєєв, від України — Дмитро Усов. Володимир Алєксєєв — з с.Голодьки, що у Хмільницькому районі. Нині генерал ГРУ, герой росії та підозрюваний у найрезонансніших злочинах, здійснених росіянами за кордоном. Він розробляв усю агентурну сітку перед вторгненням в Україну і нині курує розвідоперації.

Інформація, оприлюднена CNN, стала сенсацією. Там повідомляється, що здачу в полон військовополонених із «Азовсталі» курував генерал рф Володимир Алєксєєв. Він вважається найдовіренішою особою путіна у розвідці.

Повідомляється, що переговори почалися 25 травня 2022 року. З українського боку їх розпочав народний депутат, член депутатської групи “Довіра” Олександр Ковальов, у якого є контакти в ФСБ. Його ще підозрювали у вивезенні беркутівців із Майдану, щоб уникли покарання. За словами депутата, керувало операцією Головне управління розвідки і особисто його голова Кирило Буданов. Від Росії переговорами керували двоє генералів-розвідників – генерал-лейтенант Владімір Алєксєєв і генерал-майор Алєк­сандр Зорін. Обидва народилися в Україні. Алєксеєв не лише народився у с. Голодьки Хмільницького р-ну, але й закінчив тут школу. У Хмільницькому районі досі проживають його рідна тітка та брат-педагог. Чимало однокласників.

За словами Ковальова, безпосередньо зустрічались під час надання гарантій два заступники начальників ГРУ і ГУР. Це В.Алєєксеєв і Д.Усов.

CNN нагадала, що на початку травня ООН та Червоний Хрест евакуювали сотні цивільних з “Азовсталі” та інших районів Маріуполя. Але військові на заводі залишились, і російські обстріли почалися знову. 9 травня Ковальов повернувся до Маріуполя на другий раунд переговорів, але цього разу не сам, до нього приєднався перший заступник Буданова Дмитро Усов. Тепер вони розмовляли уже безпосередньо з головними переговірниками від РФ Алєксєєвим і Зоріним. За словами Ковальова, Алєксєєв постійно робив перерви в переговорах, щоб подзвонити в Москву. У нього був прямий стільниковий зв’язок з Міністерством оборони РФ. І це логічно.

Переговори просувалися далі. На 16 травня було організовано третій візит до Маріуполя, під час якого відбулася зустріч російських генералів, які керували війною, з українськими офіцерами. Один з них – керівник батальйону “Азов” підполковник Денис Прокопенко. Нардеп повідомив, що умови росіян були прості: українські військові припиняють бойові дії, здають завод і здаються в полон самі. Потім – цивілізовані умови утримання наших військовополонених та обмін.

За словами Ковальова, домовленість про безпечний вихід українських бійців була виконана чітко. Пізніше того ж дня найбільш важкопоранених винесли з заводу на ношах. 16 травня ввечері Міноборони України оголосило про початок евакуації українських військовослужбовців з “Азовсталі”. Наступного дня, 17 травня, нескінченний потік українських солдатів почав свій вихід у полон. Багато хто на милицях або ношах, деякі серйозно покалічені. Як після цього могла статись Оленівка та морення голодом військовополонених – важко уявити.

Бо, виходячи з цих таємниць, які тепер розкрились, нелюдський злочин із спланованого вбивства та, ймовірно, спалення напалмом більше 50 оборонців Маріуполя, велика кількість поранених говорить про невиконання цих обіцянок генералом Алєксєєвим?

Ось тут і випливає дві версії.

Перша — враховуючи контакти з іншою стороною та походження куратора розвідки із України, Вінниччини, путін так вирішив підставити Алєксєва, щоб йому спалити всі мости відступу та оправдань.

Друга: або, навпаки, сам Алєксєєв, побачивши якусь недовіру до нього після цієї Маріупольської операції, вирішив саме терактом в Оленівці підтвердити відданість путіну і підкреслити таким чином йому відданість?

Те, що Алєк­сєєв, заступник начальника ГРУ росії, одна із ключових фігур у цій війні – вже було відомо з самого її початку.

Бо саме він курував підготовку російською військовою розвідкою всієї агентури в Україні, налагодження 5-ї колони, яка мала вдарити в тилу по українській владі у всіх населених пунктах. Сюди його служба заслала і диверсійні групи, які заїхали до початку вторгнення і зараз проникають. Але ще одна розкрита таємниця свідчить, наскільки важлива він фігура поряд з путіним.

Як відомо, Володимир Алєксєєв ще до повномасштабної війни перебував під американськими санкціями. Його звинувачують у тому, що він очолював операцію російської розвідки по втручанню у вибори Президента США. А також у куруванні операції з отруєння «Новачком» сім’ї Скрипалів. Але тепер ми знаємо і те, яку важливу роль поряд з Путлером відіграє військовий злочинець – генерал Алєксєєв – і у війні рф проти України.

Бо й інші обміни військовополоненими, якщо вони ведуться через розвідку, курує Алєксєєв. Як і з нашої сторони перший заступник Буданова Дмитро Усов.

Тетяна КВАСЮК
Каріна МАЄВСЬКА

У наступному номері газети ми розкриємо вам інші таємниці з біографії пособників путіна, колишніх українців, вінничан, хмельничан.