Протягом останніх трьох місяців якість армії України могла погіршитися. Сталося це через втрати досвідчених українських військових на полі бою. Тепер західні чиновники беруть під сумнів готовність до весняного контрнаступу та звільнення українських територій від окупантів. Про це написала The Washington Post.

Як зазначається, американські та європейські чиновники припускають, що через російське вторгнення загинули або отримали поранення до 120 тисяч українських військових. Водночас втрати окупантів сягнули позначки в 200 тисяч.

Нашим військовим потрібні артилерійські снаряди та мінометні міни. Про це вони сказали журналістам видання, які були з ними на передовій. Водночас якість мобілізованих відображається на якості ведення бойових дій.

“Найцінніше на війні – це бойовий досвід. Солдат, який пережив пів року боїв, і солдат, який прийшов з полігону – це два різні солдати. Це небо і земля. А солдатів, які мають бойовий досвід, дуже мало. На жаль, всі вони вже загинули або поранені”, – розповів командир батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади з позивним “Купол”.

Проте ситуація на фронті зараз може не ілюструвати повної картини боєздатності ЗСУ – Київ готує окремі війська для майбутнього контрнаступу.

“Я не думаю, що ми вичерпали свій потенціал. Я думаю, що в будь-якій війні настає час, коли потрібно готувати нові кадри, що й відбувається зараз”, – сказав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

А командувач Сухопутних військ України, генерал-полковник Олександр Сирський вважає, що перемога над окупантами цього року можлива.

“Наш президент надихає нас на перемогу. Загалом, ми всі думаємо однаково і ми розуміємо, що для нас, звичайно, необхідно перемогти до кінця року. І це реально. Це реально, якщо ми отримаємо всю ту допомогу, яку нам обіцяли наші партнери”, – наголосив військовий.

Згодом, на брифінгу після Рамштайну-10 голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що російські загарбницькі сили роблять незначні тактичні просування в районі Бахмута, в інших місцях лінія фронту незмінна.

Генерал США наголосив, що битва за місто Бахмут триває, але українці боряться відважно. За його словами, незважаючи на наполегливі атаки, українські захисники стримують російські сили у місті і завдають дуже великих втрат найманцям з групи “Вагнер” і регулярній російській армії.

За словами Міллі, Україна залишається сильною і спроможною воювати. Він вважає, що отримання Україною танків, бойових машин піхоти та іншої бронетехніки зміцнять українську лінію фронту, а високоточні боєприпаси продовжують вражати логістику і системи зв’язку російських сил.

Американський генерал зазначив, що російським окупаційним військам не вистачає ефективних командирів малих підрозділів і належної техніки, але на полі бою відбувається жорстока війна на виснаження. Він констатував, що “хвиля за хвилею російських солдат кидають у хаос війни за відсутності будь-якої синхронізованої координації і керування”.

Міллі повідомив, що Росія через продовження війни втрачає багато життів і техніки.

Василь Головко