Рік тому, 16 березня 2022 р., ворог атакував двома ракетами «Калібр» вінницьку телевежу. Березень минулого року – це період обстрілів телевеж у кількох українських містах. Третього березня було завдано удару по вежі у Києві, 6-го – у Харкові, 14-го – по рівненській вежі. Вінницька стала четвертою.

На щастя, у нас обійшлось без людських жертв, проте сама вежа та приміщення, де розташована апаратура, зазнали значних руйнувань та пошкоджень. Більшість передавачів мають потужність 1 кВт, тому без теле- та радіоефіру залишились майже мільйон мешканців області. В цій ситуації необхідно було діяти миттєво.

А це обстріляна телевежа. Невдовзі СБУ затримала колаборанта, який закликав рашистів вдарити по цьому об’єкту у Вінниці

Ремонтні та відновлювальні роботи силами працівників Вінницької філії Концерну РРТ, а також колег з Хмельницького, які прийшли на допомогу вінничанам, почались невідкладно. Вони тривали практично без перерви, всі розуміли, як багато залежить від темпів. Адже мова йшла не лише про розбирання завалів, зачистку території від уламків, проведення експертної оцінки стану вежі. Апаратура, вкрита товстим шаром пилу, могла повністю вийти з ладу. А якщо б пішли весняні дощі…


Тому дуже поспішали. І вже 20 березня, тобто на четвертий день, запрацювали всі мультиплекси, в оселях вінничан ожили телеекрани. Тоді ж відновила мовлення перша програма Українського радіо, муніципальна радіостанція «Місто над Бугом», а також «Армія ФМ». Впродовж кількох днів героїчної праці наслідки варварської атаки вдалось подолати.

Щиро вдячний вам, колеги! Вадим Мазурик