Шпигуни РФ, яких викрили у Польщі, відстежували постачання зброї для України та готували диверсії, щоби все зірвати.

Про це розповів координатор польських спецслужб, міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Камінський.

– Матеріали слідства вказують, що група проводила моніторинг залізничних шляхів. Серед її завдань було розпізнавання, моніторинг і документування транспорту з озброєнням для України. Затримані готували також диверсійні дії, що мали на меті паралізувати постачання обладнання, зброї та іншої допомоги Україні, – сказав він.

За словами Камінського, моніторинг і передавання інформації здійснювали через приховані камери та GPS-передавачі. Останні встановлювали безпосередньо на транспорт, яким перевозили озброєння й інші види допомоги для України.

Раніше місцеве видання RMF24 стверджувало, що спецслужби виявили десятки прихованих камер. Усі вони були встановлені в Підкарпатському воєводстві – біля аеропорту Яшьонка поблизу Жешува.


Журналісти зазначають, що це головний логістичний вузол, через який західне озброєння та амуніція постачається до України.

– Затримані могли готувати диверсійні дії, а також передавати до Росії інформацію про конвої. Це допомогло б у наведенні ракетного удару вже на території України, – цитує Polsat спеціаліста з питань безпеки, професора Даніеля Бочковського.

Загалом співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (АВБ) затримали дев’ятьох іноземців, яких підозрюють у роботі на російські спецслужби. Шістьох із них суд вже арештував, ще трьох, як сподіваються силовики, відправлять під арешт найближчим часом.

У Міністерстві оборони Польщі підтвердили розкриття шпигунської мережі Росії.

Вадим Снігур