Двічі на рік тривалість дня і ночі стають майже однаковими на всій планеті. Ці дати називають “осіннім” або ж “весняним” рівноденням. Останнє означає прихід астрономічної весни, коли земні полюси стають рівновіддаленими від Сонця. Від цієї дати вираховується те, коли настане Великдень.

Щороку весняне рівнодення настає у період між 19 та 21 березня. Коли це станеться у 2023 році і що не варто робити на Сонцеворот, який знаменує справжній прихід весни.

В цьому році день весняного рівнодення припадає на понеділок, 20 березня. Саме цього дня Земля подолає чверть шляху навколо Сонця, і вже цього вечора розпочнеться астрономічна весна. Починаючи з 21 березня світловий день буде довшим за ніч.


В народі цей день називають Сонцеворот або ж Вербоносиця. Адже на весняне рівнодення наші предки зустрічали Новий рік. У них була традиція вранці йти до лісу, взявши з собою пироги та вареники.Їх розкладали на пеньках і починали святкування. Вважалося, що після цієї дати зима вже не зможе повернутися, тож люди раділи теплу та оновленню природи.

Заведено на день Сонцеворота пекти солодощі у формі жайворонків — пироги чи печиво. Ним пригощають дітей, щоб вони були щасливі та здорові. Також цього дня готують млинці, які формою нагадують Сонце.

У день весняного рівнодення не можна сваритися і кричати, особливо на дітей.

Також не варто у цей день відмовляти людям у проханнях.

Не можна в цей день лишати бруд і мотлох у домі. Взагалі оселя має бути прибраною ще до 20 березня.

В цей день не можна пізно лягати спати.

Народні прикмети на Сонцеворот:

Якщо в цей день прилетіли птахи, то гарно вродить пшениця і скоро буде тепло.

Капає з дахів — рік буде родючим.

Якщо до вечора стало холодніше, то ще будуть заморозки.

Мороз у цей день свідчить про те, що така погода буде ще 40 днів.

Якщо горизонт синій – це до швидкого потепління.

Василь Головко