Як пропагандисти маніпулюють звітом ООН щодо воєнних злочинів росії. Пояснює Центр стратегічних комунікацій

російські ЗМІ поширили новину про звіт ООН із маніпуляційним висновком, заявивши що комісія ООН не знайшла доказів геноциду, вчиненого рф в Україні.

Ось що відбувається насправді:

▶️ Звіт ООН чітко доводить, що російська влада скоїла численні порушення міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України. Багато з них прирівнюються до воєнних злочинів.

▶️ Злочин геноциду – це окремий вид злочинів. Автори звіту не ставили собі завдання доведення чи спростування злочину геноциду.

▶️ У відповіді на питання журналістки Reuters член комісії ООН не заперечив факту злочину геноциду, а заявив, що питання потребує подальшого розслідування. Тобто підтвердив, що відповідь на питання лежить за рамками проведеного дослідження.

▶️ Злочин геноциду потребує окремого ретельного документування і така робота ведеться паралельно з доведенням інших злочинів рф в Україні.

▶️ Звіт ООН є важливим етапом на шляху міжнародного розслідування, суду та притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців.

▶️ Маніпуляційна інформаційна кампанія на тему «не виявили доказів геноциду» розкручується з метою нівелювати надважливі результати звіту ООН, який прямо звинувачує росіян у серйозних злочинах в Україні.

Таким чином, повідомлення про Звіт є маніпулятивним і викривляє зміст. А він полягає у констатації численних злочинів рф, закликає рф припинити агресію. В частині ж злочину геноциду документ містить лише вказівку на необхідність подальшого розслідування. Всі охочі можуть самостійно відкрити Звіт і здійснити в ньому пошук за словом «геноцид».