На даний момент економіка України не готова до підвищення тарифів на електропостачання, оскільки її ВВП за минулий рік обвалився на 30%. Це означає різкий ріст рівня безробіття, а високі ціни на тарифи можуть викликати ще більший колапс на енергетичному рівні й викликати соціальну напругу.

Аналітик енергетичних ринків Максим Білявський вважає, що вийти із такої ситуації можна саме тоді, коли збільшиться профіцит електропостачання. Тоді можна відновити его експорт на ринки Європейського союзу. Отримані доходи разом з допомогою від зарубіжних партнерів можна залишати у спеціальному фонді для відновлення й ремонту пошкодженої інфраструктури.

“Давайте дивитися правді у вічі, у нас до війни була критична ситуація за показником енергетичної бідності. А зараз вона набагато погіршилась. Проблему можна вирішити за рахунок матеріальної підтримки та інших заходів. Тому потрібно шукати баланс між програмою ремонтів та фінансовим забезпеченням галузі”, – зазначив експерт.

Білявський припускає можливість зростання тарифів для платоспроможних категорій, які споживають понад 300 кВт на місяць. Щодо решти, то перегляд просто не спрацює у воєнний час. Особливо за відсутності механізму отримання монетизованих субсидій.

Тарифи для виробників наразі і так втричі вищі, ніж для населення. Це позначається на вартості їхньої продукції. Вона і так вже зросла по багатьох групах вдвічі, і стала майже недоступною для споживачів. Це банкротує підприємства і сприяє безробіттю. Спроба підвищити тарифи до”є економіку країни.

Василь Головко