До війни жителі Курська, Орла та Бєлгорода приїздили в український Харків на екскурсію. Можна було вигідно скупитися на ринку Барабашово, показати дітям гарне, доглянуте місто, відвідати зоопарк… І кожен раз, виявляється, їх душила жаба, що хохли живуть краще.

Тепер вони радіють, що Харків в руїнах. І, нарешті вже нічим не відрізняється від тисяч мокшанських Мухосранськів з розбитими дорогами та розваленими будинками. Мовляв, тепер так, як у нас. Оце – кайф.

Як остаточно стало зрозуміло за рік війни, найпоширеніша думка громадян країни-агресорки про українців: “А хто вам дозволив жити так добре?”.


Громадяни країни-агресорки РФ розуміють, на якому низькому рівні перебуває їхнє життя у Росії. Але замість того, щоб тягнутися до кращого і щось змінювати у мебе, вони намагаються рунувати інші держави, щоб вони стали гіршими.

Росіяни хоч і говорили, що українці для них нібито "братній народ", насправді сприймають нас як "кращих братів", яких вони ненавидять через неможливість дотягнутися до їхнього рівня. Таку думку висловив історик, народний депутат України, колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

"Бо ми для них ті брати, якими вони так ніколи і не змогли стати. Ми для них завжди ті кращі брати, яких вони ненавидять саме за те, що вони кращі. І вони ніколи не визнають, що ми кращі брати", – зазначив історик.

Замість того, щоб спробувати рівнятися на кращих, росіяни намагаються кращих зробити гіршими. Поведінка російських окупантів на захоплених українських територіях яскраво ілюструє тезу, яка вже не один раз лунала від загарбників: "А хто вам дозволив жити так добре?". І в цьому вся суть російського імперіалізму, каже історик. І в цьому причина невиправданої нищівної війни Московії проти України.

"Імперіалізм буває всякий. Британський імперіалізм – це "ми такі хороші і змусимо вас стати такими самим хорошими, як ми, хочете ви того чи ні; ми будемо вас вчити, даватимемо вам світло, навчимо вас командної гри, приведемо до вас найкращі закони, британські".

Натомість росіяни прекрасно розуміють, що живуть у лайні, і суть їхнього імперіалізму – щоб усі жили в лайні. Тому й така ненависть", – пояснив історик ставлення кремлівського окупаційного режиму до українського народу. Але це позиція нікчемних, відсталих від цивілізації людей, яким історія винесе свій жорсткий вирок.

Василь Головко