У Вінниці кілька місяців тривав енергоаудит у багатоповерхівках. Фахівці здійснювали тепловізійну зйомку та виявляли слабкі місця в утепленні будинків.

Такі заходи проводилися у шести будинках на Вишеньці та Київській. Як повідомляє Вінницька міська рада, нещодавно проект завершився і фахівці зробили аналіз зібраних даних і за результатами розробили рекомендації.

Проект із енергоаудиту у Вінниці розпочався в грудні минулого року. Досліджували 6 багатоповерхівок із подібною архітектурою, при цьому половина із них була утеплена, а інша – не була.

За словами заступника Вінницького міського голови Андрія Очеретного, під час проведення енергоаудиту фахівці встановили, що в двох однакових будівлях на Київській різниця у платіжках за опалення складає 400 грн. Така різниця виникла через те, що у одній з багатоповерхівок утеплений фасад, інженерні мережі, та є регулювання температури ззовні. Мешканці цього дому сплачують за опалення менше.


Керівник департаменту енергоефективності компанії “Промавтоматика Вінниця” Олександр Куцевалов розповів, що проводилось термографічне обстеження не тільки фасадів, але й систем гарячого водопостачання та опалення. Виходячи із зібраної інформації, спеціалісти розрахували, скільки енергії будинки споживатимуть після запровадження енергоефективних заходів.

Однією з основних рекомендацій є облаштування індивідуального теплового пункту. Це повністю автоматизована система, яка розраховує, скільки теплової енергії потрібно подати до будівлі, враховуючи температуру на вулиці. Вона працює ефективніше у комплексі із утепленням будинку. Увесь перелік рекомендацій мешканці будинків отримають незабаром.

У Вінниці і надалі працюватимуть над підвищенням енергоефективності, щоб вінничани могли заощаджувати на комунальних послугах. Енергоаудит планують продовжити у наступному опалювальному сезоні.

Сергій Бойчук