“Кухар путіна” заявив, що ЗСУ готуються до контрнаступу на 5 напрямках і закликав окупантів підготуватися до цього. Ймовірно, фінансист ПВК “Вагнера” намагається створити передумови, аби пояснити поразки його найманців у Бахмуті.

Аналітики Інституту вивчення війни припускають, що Пригожин може намагатися створити обставини, які б могли пояснити дії вагнерівців довкола Бахмута. Зокрема у своєму інтерв’ю, опублікованому в російському виданні “РИА ФАН”, фінансист ПВК “Вагнера” сказав, що ЗСУ готуються до контрнаступу на п’яти напрямках:

  • в районі Кремінної,
  • Бахмута,
  • у бік Донецька,
  • в Запорізькій області
  • та ще й у російській Бєлгородській області.

Пригожин заявив, що українські сили розпочнуть ці операції десь в середині квітня і закликав російські війська підготуватися до цих контрнаступів, а саме – “поберегти боєприпаси та техніку”. Він описав ресурси ЗСУ, як достатньо сильні для того, щоб почати масштабні контрнаступальні дії по всій території лінії вогню.

Фахівці ISW вважають, що таким чином Пригожин намагається виправдати нездатність вагнерівців досягти бажаного успіху у Бахмуті. Зауважимо, що наразі його найманці проводять “авантюристичні атаки” на населені пункти, які легше захопити на північ і північний захід від міста.

В анонсі контрнаступу українських захисників фінансист заявив, що у Бахмуті дислоковано щонайменше 19 тисяч осіб особового складу військ ЗСУ.

“Прогнозування” Пригожиним неминучих українських контрнаступів також свідчить, що російські війська незабаром втратять ініціативу перед Україною та будуть змушені перейти до оборони, а не продовжуватимуть наступи в районі Кремінної, Бахмута, Авдіївки чи Вугледара, – констатували в ISW.

Вадим Снігур