На Вінниччині нагороду загиблого героя отримала дружина

Командир однієї з авіаційних бригад Повітряних Сил ЗСУ вручив державну нагороду дружині загиблого під час виконання бойового завдання фельдшера-рятувальника Віталія Голди з Лука-Мелешківської громади у Вінницькому районі.

Майстер-сержант Віталій Голда мав класну кваліфікацію “Авіаційний рятувальник 1 класу”. У складі окремого вертолітного загону виконував завдання Місії ООН у Демократичній Республіці Конго. З 2015 року брав участь у бойових діях на сході України.

З початком широкомасштабної агресії рф у складі екіпажів вертольотів Мі-8 Віталій Дмитрович постійно ризикував власним життям під час проведення пошуково-рятувальних заходів у районі бойових дій. За проявлені під час бойових вильотів мужність і героїзм, незламність духу та високий професіоналізм улітку минулого року штаб-сержант Голда був відзначений медаллю “За зразкову службу”, – повідомляє інформаційне агентство АрміяInform.

У свій останній політ авіаційний рятувальник вирушив у листопаді 2022-го. Того дня екіпаж Мі-8 під командуванням полковника Хоміка виконував бойове завдання з вогневого враження позицій російських військ на Донеччині. Штаб-сержант Голда як стрілець забезпечував прикриття машини від наземного ураження.

Під час польоту український Мі-8 був підбитий із ПЗРК противника. У перші хвилини після падіння гелікоптера, попри страшенний ризик, Віталій Голда кинувся витягувати з повітряного судна, що палало, своїх побратимів, унаслідок чого дістав серйозні травми.

Шість діб мужній воїн боровся за життя в лікарні. Але, на жаль, серце Героя зупинилось. Без батька залишились сини Богдан і Валентин та донечка Ольга. Люблячого й турботливого сина втратили батько й мати.

“Життя вашого чоловіка, батька, сина стало справжнім прикладом жертовності та патріотизму, загартованості та відваги, мудрості та бойового досвіду, – сказав командир військової частини, під час вручення високої нагороди дружині загиблого захисника Людмилі. – Ми завжди разом з вами! Цілодобово ми готові прийти вам на допомогу в розв’язанні будь-якого питання. Вічна пам’ять Герою, він живе в наших серцях, ми пам’ятаємо про його подвиг, пам’ятатимемо завжди!”

Вінничани безмежно вдячні Герою за його мужність та відвагу.

Василь Головко