Щоб здешевити овочі, прогодувати свій регіон, країну, та ще й експортувати за кордон, вінницькі аграрії ретельно продумують майбутню сівозміну.

Одна з нішевих культур — сорго нині у пріоритеті. Нут, коріандр, пшениця, соняшник, кукурудза, ріпак також вирощуватимуть на полях області.

Про це розповіли учасники агрокластеру «Агровін».

«Вінниччина зараз стала тим регіоном, який отримав настільки комфортні погодні умови, що тут можна вирощувати практично все. Вирощуватимемо томати, адже ми взагалі втратили цей ринок. Також у нас розпочали вирощувати кавуни, достатньо багато баштанних буде закладено цього року. Вирощуватимемо весь спектр овочів борщового набору», — зазначає керівник агрокластеру «Агровін» Сергій Гуцол.

За словами голови Вінницької облради Вячеслава Соколового, сьогодні реалізація агропродукції бажає кращого. Сільгоспвиробники страждають від зруйнованих логістичних маршрутів, бракує коштів. Але він додає, що за рік роботи аграрії Вінниччини гідно пройшли  всі виклики. І готові повністю забезпечити регіон овочами. При цьому ціни будуть дешевші, ніж зараз.

«Аби, попри виклики війни, забезпечити продовольчий фронт, фермери обєдналися в агрокластер «Агровін». Сьогодні відпрацьовуються ексклюзивні цінові пропозиції та умови для учасників агрокластеру», — зазначає голова облради.

Василь Головко