Люди пояснюють, що це для них справжнє знущання, адже утримання худоби дороге. Ще років десять тому поголів’я ВРХ у районі нараховувало більше 7700 голів, сьогодні ця цифра удвічі менша — 3750 голів. Саме через таку кричущу несправедливість люди кілька днів блокували проїзд молоковозів та мітингували під стінами райадміністрації.

– Просять піднімати село. А ставлення до нас яке? — кажуть жителі Дзигівки. — Навіть «захімічена» у магазинах вода коштує дорожче, ніж молоко. Все село виживає завдяки молоку. Але занижені закупівельні ціни на нього – злочин проти нас! Сьогодні, за повної бездіяльності влади, молочна мафія на власний розсуд встановлює занадто низькі ціни на молоко. Щомісяця ціна для селян знижується, тоді як у крамницях молоко дорожчає.

Тож прибутковість молочного бізнесу для багатіїв просто вражає. У молочній галузі діють закони нахабства й наживи. Селяни продовжують вирізати корів, оскільки не бачать сенсу їх утримувати. Ми вимагаємо хоча б давати мінімально 6, 60 грн. Крім того, ще у 2008 році було закуплено три холодильні установки на 800 літрів кожна, які чомусь не працюють. Ми могли б самі контролювати якість і заробляти більше».

Заготівельники мають іншу точку зору:

– У мене 200 працівників, — каже Юрій Прилуцький, заготівельник молока у Дзигівці. — Я забезпечую і охолоджувальну установку, і лабораторію, укладення договорів з людьми. Маю платити їм заробітну плату, яка з 1 січня зросла на 500 грн. А продукція наша (згущене молоко) розпродується погано. Ціни на газ та пальне зросли. А щодо ціни, то потрібно підвищити якість молока.

Днями мешканці Дзигівки мали зустріч із керівниками Ямпільського району, які підтримали вимоги людей.

– Чому не складаються у молокозаводів стосунки з людьми? Ми сьогодні як орган виконавчої влади викликаємо представників заводів — вони не приїжджають. Немає важелів впливу? Варто лише проконтролювати, як заїжджає молоковоз без аналізу, як працюють молокопункти, чому не проводиться прийом молока згідно з Законом України: завод забирає молоко з пункту охолодження, куди його має здавати молоковиробник або найнятий людьми чи заводом представник. Ця безконтрольність і породила у районі таку ситуацію. Регулюватись ситуація має договором, — каже голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов. — А його немає. Мені особисто було б дуже цікаво запитати: чому саме 5,8 грн. за літр і чому у всіх заготівельників одна ціна? Я розбираюсь у логістиці, у затратах, які ви маєте. Рентабельність у заводів виходить дуже непогана. То чому ви не платите людям більше? А ще мені цікаво, яка різниця між молоком першого і другого сорту? Чому ви приймаєте від населення молоко лише 2-им сортом?

На заклики людей нарешті відгукнувся ФОП Михайло Олійник з Дзигівки, який надає послуги із заготівлі молока. Він розповів, що має вдома холодильні установки на більш ніж дві тонни молока. Якщо селяни приноситимуть і здаватимуть продукцію йому додому, то платитиме по 6,2 грн. за літр. Люди відгукнулись на цю пропозицію…

Зазначимо, що нині у Вінницькому та Хмільницькому районах за літр молока правлять 6,50 грн. а у Тростянецькому — 6 гривень. У сусідньому Бершадському районі, зокрема у Джулинці, літр молока вартує 5,80 грн., і це при тому, що рік тому завдяки повстанню селяни добились створення кооперативу. У Вапнярці, за словами громади, їм за літр молока платять 7-8 грн. А у Вінниці на «Привокзальному» ринку за пляшку-півторашку молока беруть 25 гривень.