Командир однієї з бригад авіації Повітряних Сил ЗСУ вручив високі державні відзнаки дружинам загиблих захисників — підполковника Олексія Миргородського та підполковника Віктора Пенькового. Олексій Миргородський був відзначений медаллю «За військову службу Україні», а Віктор Пеньковий — орденом «За мужність» ІІ ступеня.

Командир бригади розповів про геройські вчинки обох льотчиків.

— Ваші чоловіки і батьки є справжніми героями, які віддали своє життя заради захисту Батьківщини. І Олексій, і Віктор були справжніми майстрами своєї справи. Ми зробимо все, аби пам’ять про мужніх воїнів ніколи не згасла, — промовив він.

Екіпаж Мі-8 під командуванням підполковника Миргородського одним із перших у Повітряних Силах почав виконувати бойові завдання зі знищення техніки та живої сили противника. Від початку збройної агресії РФ вертолітник успішно виконав майже 30 бойових вильотів, результатом яких стало знищення сотень окупантів і десятків одиниць ворожої броньованої техніки на Харківщині, Луганщині та Донеччині. Саме екіпаж льотчика 3 класу Миргородського спільно з піхотою вибили російських загарбників із висоти 213 на Харківщині та взяли під контроль низку населених пунктів. Окрім того, зупинили прорив ворожих військ у районі Золотарівки на Луганщині.

Старший бортовий авіаційний технік Віктор Пеньковий у складі екіпажу вертольота Мі-8 неодноразово, ризикуючи життям, виконував польоти на знищення ворожої техніки та живої сили противника. Завдяки сміливості та рішучим діям екіпажу в травні минулого року в районі Троїцького на Донеччині було знищено 100 російських окупантів, 30 одиниць броньованої та спеціальної техніки. Мужні та професійні дії вертолітників допомогли підрозділам Сухопутних військ зупинити наступ військ противника на цьому напрямку. Загалом на території тимчасово окупованої Донецької області екіпаж успішно виконав майже 30 бойових вильотів, під час яких випустив 444 некеровані ракети класу «повітря-земля» по колонах та позиціях противника.

Командир наголосив, що військовий колектив завжди підтримуватиме родини загиблих побратимів.

Дружини Олексія та Віктора подякували Командуванню та особовому складу частини за всебічну підтримку.

Зокрема, дружина Олексія Миргородського Юлія зазначила:

— Я дякую усім присутнім, що не забуваєте ані про мого чоловіка, ані про нашу сім’ю. Ваша підтримка допомагає знаходити сили жити далі. Олексій — справжній герой, і пам’ять про нього завжди залишиться в наших серцях.

Дружина Віктора Пенькового Світлана доєдналась до цих слів:

— Мені дуже приємно, що мене та мою родину підтримують і словом, і ділом. Я знаю, що Віктор допомагав і завжди виручав своїх друзів, які тепер об’єдналися, щоб допомогти мені та родині. Я вельми вдячна вам за ці нагороди, це справжня пам’ять про Вітю для нашої родини.

Вадим Снігур