Це одне з найголовніших релігійних свят року. У цей день церква вшановує пам’ять сорока солдатів, які померли за віру в Христа. Пам’ять про Сорок святих вшановується у православній та католицькій церкві, а також у давньосхідних та ряді протестантських церков.

Щорічно свято 40 святих відзначають 22 березня. Цього року воно припадає на середу. У цей день навіть трохи полегшують обмеження Великого посту та звершується Літургія передосвячених дарів.
Вірянам дозволено їсти гарячу їжу з рослинною олією та пити вино.

Сорок святих, або їх ще називають Сорок Севастійських мучеників, — це 40 воїнів римського XII легіону, які загинули у 320 році біля міста Севастія (нині це турецьке місто Сівас) за відмову зректись християнської віри. У той час воїнів римської армії змушували приносити жертву язичницьким ідолам. Тоді країною керував противник християнства імператор Ліциній.

Тридцять дев’ять християнських солдатів відмовилися це робити, за що їх роздягли та помістили в крижане Севастійське озеро. Один з мучеників не витримав тортур та вибіг на берег, але його відразу вбили.

Один з імператорських вартових – воїн Аглая, який став свідком страждань воїнів, увірував у Христа і приєднався до в’язнів.

Солдати імператора забили до смерті сорок Севастійських святих, а їх тіла кинули у воду. Рівно через три дні після своєї смерті, святі з’явилися севастійському єпископу та попросили його поховати їх мощі.

Однією з традицій святкування свята Сорока святих є випікання булочок у вигляді жайворонків з пісного дріжджового тіста. Із родзинок пташкам роблять очі, а в тісто додають горішки. 22 березня пригощають ними дітей і хрещеників.

До речі, молоді незаміжні дівчата завжди ворожили на булочках у формі пташок: вони кидали жайворонка через плече – куди птах покаже хвостом, звідти прийде наречений.

Обовʼязковою традицією на Сорок святих є відвідини церкви. Там потрібно поставити 40 свічок та прочитати особливу молитву:

О, святі, славні сорок страстотерпців Христових, що в місті Севастії заради Христа мужньо постраждали. Ви через вогонь та воду пройшовши і як друзі Христові у спокій Небесного Царства увійшовши, щиро молитеся до Пресвятої Тройці за рід християнський, особливо за тих, хто шанує святу пам’ять вашу і з вірою та любов’ю у молитвах звертається до вас.

Виблагайте у Всещедрого Бога прощення гріхів наших і життя нашого виправлення, щоб, у покаянні та нелицемірній любові один до одного перебуваючи, зі сміливістю стали на Страшному Суді Христовому і вашими молитвами праворуч Праведного Судді стали.Онлайн

О, угодники Божі, будьте нашими захисниками від усіх ворогів видимих та невидимих, щоб під покровом ваших молитов ми визволялися до кінця життя нашого від усякої біди, зла та небезпеки, і так прославляли велике та гідне поклоніння повновладної Тройці: Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

В цей день заведено запрошувати додому близьких людей та разом вшановувати памʼять мучеників.

У цей день не варто прибирати, займатися важкою працею та вишивати. Також не можна лаятися й гніватися, позичати гроші.

Наші предки вірили, якщо на Сорок святих буде гарна погода, значить найближчі 40 днів холодів не буде.
Якщо 22 березня холодно, то наступні 40 днів можливе погіршення погоди.
Опади та несонячна погода на 40 святих – весняної повені не буде, а влітку можна не чекати сильних злив, осінь теж буде сухою та сонячною. Якщо вже прилетіли шпаки – літо буде дуже жарким і сонячним.

Помоліться за наших героїв-великомучеників, які відлетіли до Господнього небесного війська і вже долучилися до Сорока святих.

Василь Головко