Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що лідер Китаю Сі Цзіньпін запропонував президенту Росії Володимиру Путіну більш стримане бачення російсько-китайських відносин.

ISW: Сі Цзіньпін зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 20 березня і запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж те, якого, ймовірно, прагнув Путін.

На думку фахівців, відмова Сі Цзіньпіна від відкритого приєднання Китаю до Росії в передбачуваному Путіним геополітичному конфлікті із Заходом є помітним відходом від задекларованого Китаєм “партнерства без обмежень” з Росією, що передувало початку російського вторгнення в Україну.

Вони стверджують: риторика Сі свідчить про те, що він не схильний надавати Росії повну економічну і політичну підтримку, необхідну РФ для подолання невдач в Україні.
Лідер Китаю Сі Цзіньпін після зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним планує провести розмову із президентом України Володимиром Зеленським

Про це пише Financial Times.

За інформацією джерел видання, після візиту до Москви Сі Цзіньпін може зателефонувати Володимиру Зеленському. Це буде перший прямий контакт Сі із Зеленським після початку повномасштабного вторгнення РФ до України. Рішення нарешті провести розмову експерти пов’язують з бажанням Пекіна заявити про себе як про потенційного миротворця.

FT зазначає, що швидше за все спілкування Сі Цзіньпіна з Володимиром Зеленським буде віртуальним, а не особистим.