За таке рішення особисто агітував колег по де­пу­татському корпусу Вадим Соляник — зас­туп­ник голови Жмеринської РДА.

Ось що повідомила місцева громадська активістка Галина Верещага, яка була присутня на цій сесії:

– Я в розпачі, бо страшна і жорстока війна в Україні, а на сесії Шаргородської міської ради клопочуть про виділення землі церкві московського патріархату. Це Вадим Соляник, заступник начальника Жмеринської РВА, вимагав розглянути питання про виділення землі мпшникам, — написала повідомлення у соцмережах Галина Верещага, і її підтримали інші мешканці громади.

– У Києві виганяють цей «рускій мір», щоб і сліду не було. СБУ справи проти зрадників там порушує, а ми що? Нехай той, хто дуже хоче мати церкву УПЦ (МП), власну ділянку віддає, а не землі громади! — Світлана Вдовиченко.

– Де СБУ? Пора їх в Шаргород, Жмеринську РВА запрошувати! Щоб добре цих депутатів і держслужбовців перевірили! — закликає Наталя Дробот. — Соляник сьогодні на державній службі. Він давав присягу на вірність України чи московським прихвосням?

– Хочуть землю – нехай у росію їдуть, там земель пустує багато, і «гонєній» не буде, а то зробили з себе жертву, але далі під себе гребуть, — обурюються люди в коментарях.

В Інтернеті є відеотрансляція 26 сесії Шаргородської міської ради. Там дійсно було озвучено 23 питання порядку денного: «Про надання дозволу на виготовлення документації землеустрою». Розглядалися клопотання мешканців громади і юросіб, зокрема релігійної громади храму Різдва Пресвятої Богородиці села Теклівка Шаргородського району Могилів-Подільської єпархії. Вони просили у постійне користування земельну ділянку площею 0, 80 га для будівництва та обслуговування будівель своєї релігійної організації.

Інтереси цієї церкви та релігійної громади УПЦ (МП) вирішив пролобіювати депутат Шаргородської міської ради і заступник голови Жмеринської РДА Вадим Соляник.


- Пропозиція — не політизувати рішення. Я прошу підтримати виділення землі в селі Теклівка під храм, тому що ми знаємо, там є батюшка Віталій. Він побудував там монастир, туди приїжджають з усієї Вінницької області. Таким чином Теклівка трошечки ожила. Сьогодні ставити палки в колеса, вважаю, неправильно. Якщо ми допомагаємо всім релігійним громадам, то треба, щоб це було неупереджене ставлення. Пропоную шановним колегам підтримати це рішення, — наполягав Вадим Соляник.

Лише один депутат спробував йому заперечити, але не щодо приналежності церкви до УПЦ (МП), а з юридичних підстав.

- Ми не маємо права надавати земельну ділянку, поки не оформлені документи на будівлю, — прозвучала з місця позиція одного депутата.

Але до неї не дослухалися. Питання виділення землі для релігійної організації таки не вилучили із загального проєкту рішення.

Натомість бурхливе обговорення серед депутатів виникло через питання про виділення в оренду на 7 років закинутої ділянки під пасовище. Депутати мотивували, що ця земельна ділянка потрібна місцевим воїнам, а не селянам, які живуть з молока.

- Чомусь, коли виділяли землю для «церковних нужд» УПЦ (МП), про землі для військових не згадали? То на пасовище в оренду — не можна, а в приватну власність церкві, де величали Кіріла Гундяєва, без проблем?! — коментують депутатські заяви шаргородці.

Врешті, 17 депутатів таки проголосували за відповідне рішення, чим підтримали виділення землі релігійній громаді УПЦ (МП) у Теклівці.

Нагадаємо, це не вперше Вадим Соляник лобіює земельні питання для релігійних громад УПЦ (МП). Вінничани добре пам’ятають, як він, ще будучи депутатом Вінницької облради від «Самопомочі», агітував виділити майже 10 га у постійне користування Свято-Миколаївському Шаргородському чоловічому монастирю. «Для будівництва храму Пресвятої Богородиці та келій», – вказувалося в проєкті рішення.

Тоді багатьох депутатів схвилював той факт, що вказаний храм належить до Московського патріархату, який був підпорядкований країні-агресору Росії. Тому з першого разу цей проєкт рішення більшість депутатів не підтримали. Але з другої спроби 43 депутати погодилися на виділення 10 га Свято-Миколаївському Шаргородському чоловічому монастирю Могилів-Подільської єпархії УПЦ (МП).

Замість того щоб повернути тих 10 гектарів у Шаргородську громаду, бо вже очевидно, що московський патріархат — це лобі кремля в Україні і їм не місце тут, ми продовжуємо роздавати наші родючі чорноземи, ліси та узбережжя московитам, — обурюються мешканці громади.

Каріна МАЄВСЬКА