З такою петицією звернулись до Президента.

Створення Національного Пантеону Героїв України на території парку Аскольдова Могила у місті Києві.

Автор (ініціатор): Михайлова Аліна Артурівна

Дата оприлюднення: 21 березня 2023. За день звернення набрало більше 17000 тих, хто підтримує цю ініціативу

Створення Національного Пантеону Героїв України на території парку Аскольдова Могила в Києві.

Історія України багатьох останніх століть – це історія героїчної боротьби за Незалежність, Свободу, Гідність і Соборну Українську Державу. Тисячі Героїв і Героїнь поклали свої життя на війні з окупантом на всіх історичних етапах – у боротьбі козаків проти московського царства і російської імперії, Української Народної Республіки та Української Держави проти більшовицької росії, Української Повстанської Армії проти Нацистської Німеччини і СРСР. На жаль, наше покоління також стало свідком повномасштабної війни.


російська федерація принесла Україні нескінченну кількість болю, смертей і руйнувань. Однак ця війна вкотре продемонструвала одвічну незламність Українського народу, волю до боротьби і здатність до справжнього героїзму та жертовності. Ми маємо завжди пам’ятати ціну, якою виборюється наша Свобода.

Звертаюсь до Президента України з ініціативою створити Національний Пантеон Героїв України – меморіальний комплекс як сакральне місце пам’яті та консолідації українського народу. У цьому пантеоні мають відбуватись почесні поховання та встановлюватись пам’ятні об’єкти для увічнення видатних історичних діячів України: лідерів національно-визвольних змагань усіх часів, військових командирів, визначних осіб, що здійснили героїчні вчинки в боротьбі за Незалежність України.

Повномасштабна війна змусила українців повернутись до своєї історії, переосмислити національну пам’ять і роль діячів минулого. Такі видатні особистості, як Степан Бандера, Євген Коновалець, Симон Петлюра, Павло Скоропадський та багато інших поховані поза межами України. Держава має активізувати дипломатичні зусилля для їхнього почесного перепоховання на території Національного Пантеону.

Для розміщення Національного Пантеону Героїв України пропоную культове місце воїнської слави — парк Аскольдова Могила. Це одна з найвідоміших історичних місцевостей у Києві, де споконвіків ховали воїнів та інших видатних особистостей. Окупаційна радянська влада зруйнувала некрополь, однак сьогодні до Аскольдової Могили повертається її історична роль. Тут спочиває Герой України, доброволець Дмитро Коцюбайло «Да Вінчі», командир першого батальйону «Вовки Да Вінчі» 67 ОМБр, розташовані пам’ятні знаки Героїв Небесної Сотні, захисників Іловайську, Дебальцевого, Донецького аеропорту.

Національний Пантеон Героїв України на території парку Аскольдової Могили має стати місцем почесних поховань і комплексом вшанування пам’яті видатних героїв української історії: Героїв Крут, Героїв Холодного Яру, Української Повстанської Армії, Героїв Небесної Сотні, славетних «Кіборгів», Героїв України російсько-української війни.

Закликаю Вас підтримати ініціативу та надати відповідні доручення Кабінету Міністрів України у тісній співпраці з громадськістю, експертними, ветеранськими і військовими колами розробити проєкт та забезпечити створення Національного Пантеону Героїв України на території парку Аскольдова Могила – культового місця пам’яті та національної єдності на століття вперед.

З подібною пропозицією звернулась до міської та обласної рад через «33-й» і громадськість м. Вінниці

Пропонуємо на місці будьонівців на Європейській площі розмістити такий пантеон чи біля Книжки

Підписати петицію можна тут - https://petition.president.gov.ua/petition/184520

Андрій Власенко