Проєкт «Тачка на прокачку» діє в Україні вже майже рік. Фактично він є ровесником повномасштабної війни з рашистами. Термін служіння авто на передовій нетривалий… іноді вимірюється тижнями, а то й годинами.

Тож у військовослужбовців ЗСУ є пос­тійна потреба у всюдихідній техніці, яка може переміщатись полями, долати вирви від снарядів і сліди від проходження танків..

Понад сотня відновлених автівок у межах проєкту «Тачка на прокачку» вже допомагає нашим воїнам евакуйовувати поранених, проїжджати бездоріжжям і транспортувати оснащення на бо­йові позиції.

Десять автівок від Вінниччини також «прокачують» для фронту ремонтні бригади проєкту. Чотири автомобілі вже відправили на передову, шість ще готуються, — зазначив начальник Він­ницької ОВА Сергій Борзов. Він особисто через свої зв’язки та можливості долучився до проєкту.

«4 бойових «коники» отримала 120-а бригада ТрО ЗСУ Вінниччини після капітального ремонту руками земляків. — із вдячністю коментує Роман Ковальський на своїй фейсбук-сторінці, який нині – військовослужбовець Збройних сил України, а в мирному житті — відомий вінницький журналіст. — Фактично це ленд-ліз свій для свого! Всього їх буде 10!».

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов щиро радіє, що вдалося допомогти воїнам-землякам таким вкрай потрібним транспортом. «Все для фронту і нашої Перемоги! Нехай служать ці авто»,— зауважує очільник області.


Підготувати автівку для відправки в зону бойових дій означає перебрати для на­дійності повністю все: ходову частину, двигун, оновити салон, відтюнінгувати кузов.

Майстри-ремонтники часто працюють у вільний від основної роботи час абсолютно безкоштовно, аби тільки допомогти захисникам. Запчастини купують за кошти благодійників та за донати українців.

Військовослужбовець ЗСУ на позивний «Хан» (один із ініціаторів проєкту «Тачки на прокачку») розповідає, що, окрім 100 автомобілів, які вже відремонтовано і відправлено на фронт, в роботі ще понад 160 машин одночасно. «Це в основному Газ-76, а ще — більше десятка БТРів».

Засновники проєкту поставили за мету відремонтувати чотири тисячі військових машин, тож закликають долучатися донатами усіх охочих. А власників СТО запрошують безпосередньо взяти участь у ремонті, щоб пришвидшити нашу Перемогу.

Богдан КОВАЛІЙ