Бо у м’ясній лавці “У Віталія”, що працює на цьому ринку з 1994-го року, щодня продають 15 кілограмів свіжої вінницької кров’янки! А ще домашні ковбаси, сальтисон та копчене сало із почеревиною! І вже біля прилавку від цих запахів та ароматів в душі справжнього гурмана стає смачно…

– Цю ковбасу в «бабусиній» печі на дровах готує майстриня, яка 20 років займається виключно кров‘янкою! Тому товар 100% свіжий, гарантовано смачний і ще теплий., – розповів Сергій, син відомого продавця подільських м‘ясних делікатесів з «Урожаю» – Віталія Білуна. – В цій вінницькій кров‘янці гречана каша, сало для соковитості, спеції та, звісно, кров… Я її люблю із хлібом коли вона ще гаряча! Звісно, ще буває так звана «бідна» кров‘янка, куди не додають сало і потрохи… І навпаки в Одесі я пробував «багату» кров‘яну ковбасу, де є все м’ясне аж до печінки і без грама гречаної крупи..

«Курс» якісної кров‘янки у Вінниці нині 75-80  гривень за кілограм… Купляють всі від молодих хлопців  до сивих дідусів. І я помітив, що  на цей смак Поділля на кров’янку йдуть переважно чоловіки… Бо якщо її підсмажити на пательні із цибулькою, додати «Вінницької» гірчиці чи хрону… То буде справжнє свято!

Звісно, що на  Урожаї  “У Віталія” та ще кількох відділах делікатесів продається буквально 3-4 різновиди  кров‘яної ковбаси…  А насправді цих традицій та рецептів на Поділля набагато більше! Їх по селах Вінниччини та сусідніх областей  десятки, а може й сотні? Тому «Подільська Радниця» та «Гастрогід Вінниччини» починають дегустацію та збір кращих рецептів домашньої та кров‘яної ковбаси Поділля, що збереглись у ваших мам, бабусь та господинь! Протягом 2018-го року ми перевіримо на смак та розкажемо у «Подільській Радниці» про цю гастрономічну цікавинку нашої вінницької кухні, яка живе і радує своїми смаками справжніх гурманів!  І перед Різдвом 2019 хочемо зібрати у Вінниці кращих майстринь і кухарів на фестиваль домашньої ковбаси!