Українське стратегічне підприємство “Мотор Січ” під керівництвом В’ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у роботі на РФ і в колабораційній діяльності, продавало авіаційні двигуни підсанкційним компаніям з Ірану.

Про це йдеться у матеріалі “Схем”.

У розпорядженні журналістів опинились документи, які свідчать про те, що “Мотор Січ” продавала компанія Ірану – які перебували під санкціями США та ЄС, але ще до запровадження обмежень Україною – товари подвійного використанння.

“А саме – авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, що використовує Росія у війні проти України.


Одна з іранських компаній з санкційного списку РНБО, з керівництвом якої активно комунікував Богуслаєв та його підлеглі, пов’язана з державною військовою промисловістю Ірану. А також, разом з іншою підсанкційною компанією з Ірану, причетна до розробки дронів Shahed-171 та Shahed-136, якими російська армія масово атакує українські міста", - пишуть "Схеми".

У процесі аналізу журналісти виявили ще одну компанію з Ірану, з якою торгувала "Мотор Січ", але проти якої досі не введено жодних санкцій.

Хоча в ній - ті самі люди, які перейшли з підсанкційних іранських підприємств, і тепер працюють просто під іншою "вивіскою", - наголошують розслідувачі.

Згідно з документами в розпорядженні "Схем", глава компанії NATS, яка не перебуває під санкціями, раніше співпрацював з Богуслаєвим протягом семи років, представляючи вже згадану компанію Design and Manufacturing of Aeroengines (DAMA або TEM).