Проросійська сенаторка Румунії Діана Шошоаке подала в парламент “проект закону”, в якому закликає розірвати договір про добросусідство і співробітництво з Україною і анексувати Північну Буковину, Марамуреш і острів Зміїний. Київ ініціює санкції проти політичної діячки.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко розповів про те, що румунська сенаторка Діана Шошоаке подала до парламенту “законопроект”, в рамках якого вона закликає “приєднати Історичні території” – Північну Буковину, Герце, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш і острів Зміїний”

Сама Шошоаке сказала, що Румунія  “повинна відновити культурну ідентичність, традиції, звичаї і релігію населення”. Крім того, вона “просить врахувати” допомогу офіційного Бухареста Києву у війні з Росією і нібито “віддати території”.

Пізніше вона спробувала виправдатися. Мовляв, її ініціатива не має відношення до війни Росії та України. Її мета – намагання “уникнути примусової етнічної асиміляції румунів в Україні”.

Україна впровадить санкції проти Шошоаке

Представник МЗС України Ніколенко зазначив, що дії Шошоаке є класичним прикладом з методики реваншизму РФ.

“Ми рішуче засуджуємо спробу поставити під сумнів територіальну цілісність України, підірвати дух добросусідства між Україною та Румунією”, – сказав речник зовнішньополітичного відомства.

Також МЗС ініціює впровадження санкцій проти працюючої в рамках проросійських наративів сенаторки за загрозу національній безпеці України.

Сергій Бойчук