У м. Бар, що на Вінниччині, з 2016 року діє Барський міський художній аматорський театр (а скорочено – Барський МХАТ). За час своєї роботи він пройшов шлях від маленького аматорського колективу до організації, відомої не лише в регіоні, а й у різних куточках України своїми культурно-мистецькими проєктами. На ці проєкти Барський МХАТ активно залучає інвестиції – кошти вітчизняних та зарубіжних грантодавців (наразі загальний бюджет підтриманих проєктів становить понад 2,7 млн. гривень). Засновниками театру є культурно-громадські діячі Роман Григор’єв та Ірина Дєдова.

Організація працює з широким переліком соціальних категорій, серед яких учасники бойових дій та члени їхніх родин, люди третього віку. А з 2020 року розпочав роботу «Театр Рівності» – проєкт Барського МХАТу, спрямований на соціалізацію людей з порушенням зору, які працюють на Барському учбово-виробничому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС).

З того часу з незрячими акторами-аматорами було поставлено низку літературно-музичних композицій, які здобувають перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Особливістю цього культурного проєкту є співпраця театру та фахового лікаря-психотерапевта Людмили Черкас, яка через проведення психологічних занять підсилює ефект арт-терапії.

Поступово «Театр Рівності» з проєкту мистецької реабілітації переріс у щось більше, у справжній простір довіри та єднання. Тут актори, немов одна сім’я, діляться своїми думками і переживаннями, разом шукають вихід із різноманітних життєвих ситуацій.

Саме тому, з початком активної фази російсько-української війни, Барський МХАТ не зміг залишитися осторонь проблем, які виникли у спільноти незрячих. Тоді ж з’явилася ідея створити на базі мистецького простору «Театр Рівності» гуманітарний хаб, який зможе охопити усіх членів УТОСу в Барській громаді та допомогти їм із подоланням викликів воєнної доби. Ідею фінансово підтримав фонд «Zagoriy Foundation» – благодійна організація, заснована родиною Загорій та покликана розвивати культуру благодійності в Україні.

«Мистецтво допомагає нам покращувати рівень емпатії один до одного, бути людянішими та більш чутливими. «Театр Рівності» умістив в собі все: від базової необхідної допомоги людям з інвалідністю до розкриття творчого потенціалу і натхнення до життя», — зазначає команда Zagoriy Foundation.


Партнерами проєкту виступили Барська первинна організація Українського товариства сліпих (голова Анатолій Кобиль) та ГО «Веремія» (очільники Марія Петелько і Тамара Кушнір).

В рамках гуманітарного хабу, який розмістився на базі місцевого підприємства УТОС, члени Барської спільноти Українського товариства сліпих були безкоштовно забезпечені продуктовими наборами, засобами гігієни та медикаментами, проходять обстеження у лікарів медичного центру «Med ok», відвідують психотерапевтичні групи та отримують правову допомогу.

Також відбуваються зустрічі зі спеціалістами  управління соціальної політики та фахівцями інших напрямків.

Передбачено для відвідувачів хабу навіть заняття з цивільного захисту (що є дуже актуальним у наш надскладний воєнний час) та інші активності.

Ну і, звісно ж, творча складова: для членів УТОСу було проведено благодійний концерт-подарунок «Стрінемося на Стрітення», а кожен охочий може реалізувати свій потенціал та спробувати себе в ролі актора або записати свій художній номер на професійній студії звукозапису. Одна з підготовлених в рамках проєкту літературно-музичних композицій «Незмінна величина» (присвячена героям боротьби за волю України) навіть отримала Гран-прі Міжнародного конкурсу «Ластівки Перемоги».

Благодійний концерт «Стрінемося на Стрітення»

«У суспільстві, чомусь, склалися міцні стереотипи, що люди з інвалідністю мають «обмежені можливості» та потребують жалю, – коментує керівник проєкту, директор Барського театру Роман Григор’єв. – Ми з цим не згодні та маємо на меті довести, що незрячі та особи з інвалідністю за іншими нозологіями – в першу чергу люди, рівні зі всіма у своїх правах і бажаннях, наділені талантами та які мають такі ж потреби, як і усі інші.

І саме у доступі до базових для усіх людей потреб (продукти харчування, ліки і якісні медичні послуги, психологічна і юридична допомога, можливість для самовираження) гуманітарний хаб покликаний допомогти. Ми раді, що наші цінності розділяють не лише партнери-барчани, а й потужна благодійна організація «Zagoriy Foundation», яка виділила кошти для реалізації даного проєкту».

В межах гуманітарного хабу спонтанно народилася ще одна ініціатива, яка має назву «Батальйон утеплення». Жінки і чоловіки різного віку та професій збираються разом та в’яжуть теплі вироби для наших захисників і захисниць зі Збройних Сил України.

Починаючи з грудня 2022 року учасники та волонтери «батальйону» передали оборонцям південних рубежів, захисникам Бахмуту та воїнам, що лікуються у шпиталях Дніпропетровщини, понад 250 пар в’язаних виробів, а також велику кількість фабричних теплих шкарпеток, зимовий одяг, смаколики та засоби гігієни.

Для підтримки «Батальйону утеплення» в рамках благодійного концерту «Стрінемося на Стрітення» було зібрано понад 4 тис. грн. А нещодавно Барське підприємство УТОС запустило виготовлення окопних свічок, які також поїдуть на фронт і будуть зігрівати українських воїнів.

По завершенні проєкту барчани-театрали мають надію, що на цю благодійну ініціативу звернуть увагу й інші донори-меценати, органи влади і соціально відповідальний бізнес, а гуманітарний хаб «Театр Рівності» буде й надалі працювати для допомоги людям з порушенням зору.